Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turisttapp när norrmännen sviker

Färre norrmän valde att besöka Östersund i sommar och turismnäringen påverkades på olika sätt.

Annons

Siffror avslöjar att färre norska turister valt att semestra i Sverige i juni i år jämfört med tidigare somrar, enligt Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på Visit Östersund.

– Jämtland hade backat 13 procent tror jag det var, Dalarna 26, Värmland 25 och Norrbotten och Västerbotten hade också backat jättemycket. Så i juni finns det definitivt belägg för att alla har tappat norrmän. Då är frågan vad det är med hela Sverige som gör att vi tappar norrmän, säger Elisabeth Richardsson.

Tappet på norrmän har påverkat turismverksamheten i Östersund på olika sätt. För vissa versamheter har norrmännens minskade besök stor påverkan medan andra inte märker av tappet alls.

– Det har varit en bra sommar men det här trycket från den norska marknaden har det inte varit den här sommaren, säger Bibbi Högbom, hotelldirektör på Clarion Hotel Grand i Östersund.

Även på Hotell Zäta märker Janne Lindroth, hotellets vd och ägare, ett litet tapp vad gäller norska gäster.

– Sommaren är bra men det är helt klart ett tapp om du tar hela sommaren och förmodligen är det norrmännen. Det känns som att det är de som inte riktigt kommer som de brukar. Jag tror inte att det är så mycket marknadsföring och sådant som fattas utan jag tror att det är kronkursen, säger Janne Lindroth.

Åke Netterström på Frösö Zoo bekräftar att de haft ett tapp vad gäller norrmän och totalt minskade antalet djurparksbesökare med 17 procent.

– Vädret har slagit dit oss rätt duktigt faktiskt. Jag har tittat på campingar och de har ju varit fullbelagda. Men turisterna har inte varit rörliga för det är ingen som vill gå ut under hällregn och blåst, säger Åke Netterström.

Vädret gjorde även att Jamtli tappade besökare och enligt Jamtlis vd Henrik Zipsane var årets sommarsäsong betydligt sämre än förra året.

– Det har varit för blött men trots det har vi haft fina besökssiffror. Förra året var ett all time high, det har aldrig varit bättre och så bra blev det inte i år och det hade vi inte heller förväntat oss men vi är nöjda, säger Henrik Zipsane.

Till Storsjöbadets hittade norrmännen och badets platschef Stefan Tengblad berättar att de haft en riktigt bra sommar. Inte heller på Östersunds Camping märkte man något tapp vad gäller norska turister men däremot en dipp i juli.

Enligt campingens platschef Sally Sundin berodde minskningen på det dåliga vädret under månaden och minskningen var jämt fördelad över samtliga turistgrupper.

Bibbi Högbom på på Clarion Hotel i Östersund tycker att det är viktigt att destinationen lägger pengar på kontinuerliga marknadsundersökningar bland gäster.

– Det här att man gissar eller konstaterar duger kortsiktigt men inte på längre sikt utan då måste vi ha mer kunskap, säger hon.

Enligt Elisabeth Richardsson har det genomförts en marknadsundersökning under sommaren vars resultat kommer att sammanställas och presenteras under hösten.