Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistchef ställer minister mot väggen

Hur ska tågföretagen och regeringen förebygga problemen i tågtrafiken till nästa säsong? Och hur ska de informera kunderna om det? De frågorna vill länsturistchef Mats Forslund ställa till infrastrukturminister Åsa Torstensson i morgon.

Annons

Tågkaoset i vinter har inte bara drabbat resenärerna utan även turistföretagare i länet. Jämtland-Härjedalen Turism vill veta hur SJ, och Veolia ska lösa kommunikationen och hur Banverket ska ta hand om snöröjningen till nästa år.

– Turismen är vår basnäring. Nu måste vi agera för att lyfta fram våra behov, säger Mats Forslund, som har samlat in synpunkter från turistaktörerna Svenska Turistföreningen (STF), Åreföretagarna och Skistar. De flesta har uppgett att förseningarna har varit ett stort bekymmer med trötta och irriterade gäster, som kommit sent hit och sent hem. De flesta har även upplevt informationen som bristfällig.

– Tillgängligheten i tågtrafiken är kanonviktig för oss och vi ser en risk i det som varit. Gästerna kanske inte väljer att ta tåget nästa säsong, eller ännu värre – de kanske väljer ett annat resmål, säger Mats Forslund.

Hur mycket tågkaoset har kostat turismen i länet som helhet har Mats Forslund inte direkt något svar på.

– En del kostnader har det varit, men jag kan inte säga något belopp.

Mats Forslund känner sig ändå hoppfull inför nästa säsong.

– Jag tror att man är pinsamt medveten om problemen. Vi vill inte gnälla, men samtidigt kan vi inte heller bara blunda för allt, säger han.