Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turistanläggningen som håller på att förfalla

Tännforsen är ett av länets mest kända turistmål med över 50 000 besökare varje år.
Men anläggningens ägare, Niklas Hagelbeck, tycker inte att han får nödvändig hjälp av Åre kommun eller länsstyrelsen för att hålla anläggningen i bra skick.
– Det är som inte vi räknas, säger han.

I sommar är det precis 60 år sedan Calle Thoresson och Kjell Zetterström från Järpen cyklade över Tännforsen på en vajer som var uppspänd över fallet. För att fira den bragden hade nuvarande ägaren, Niklas Hagelbeck, planerat ett liknande jippo. Meningen var att allmänheten skulle få åka zipline över Tännforsen. Nu på tre uppspända vajrar, för att evenemanget skulle var helt säkert.

– Jag hade tänkt att folk skulle åka över på andra sidan och promenera runt där innan de åkte samma väg tillbaka.

Men i veckan kom svaret på Niklas ansökan från länsstyrelsen. Det blev ett blankt nej. Anledningen är att Tännforsen är ett naturskyddsområde och då kan inte ett sådan jippo godkännas.

– Jag kan inte annat än skratta. Det är inte lätt att driva en anläggning utan att ha någon hjälp, varken från Åre kommun eller länsstyrelsen, säger Niklas Hagelbeck.

– Jag hade tänkt att ett sådant jippo skulle ge eko i pressen och sätta Tännforsen på kartan och få en till en snackis, men så blir det inte.

Tännforsen är ett av länets mest besökta turistmål med över 50 000 turister per år. Bortsett från en relativt nybyggd restaurangdel har anläggningen sett likadan under många år och förfallet på vägar och staket inom området börjat att märkas markant.

– Själv äger jag bara husen och marken ovanför, så jag har ingenting att göra hur det ser ut nere vid forsen, men visst har jag önskemål på vad som bör göras, säger Niklas Hagelbeck.

Eftersom Tännforsen är ett så kallat natura 2000-område, så får inget göras eller ändras vad gäller skogen och marken. Inte ens vindfällen från den senaste stormen Ivar får röras, vilket gör att marken kring Tännforsen ger ett risigt och ostädat intryck.

Den sällsynta skovellaven gör också att miljön kring Tännforsen är extra känslig.

Niklas Hagelbeck är en finsk gotlänning som bott i Stockholm i 37 år, där han har jobbat som fotograf. Efter att Niklas gjorde en stor hjärtoperation började han och hans familj tänka om när det gällde den stressiga miljö de bodde i. De började söka sig ut till andra håll i landet.

– Min dåvarande fru fick ett jobb i Åre och övriga familjen hängde på, berättar han.

– Efter något år fick jag kontakt med Bertil Danielsson, som då drev Tännforsen och jag började hjälpa Bertil med diverse göromål.

Efter ytterligare något år fick Niklas erbjudandet att ta över Tännforsens turistanläggning, men då hade han inte ekonomi till det.

2012 fick jag på nytt chansen, och då hade ekonomin blivit så pass att jag hade råd att ta över.

Men det har inte varit så lätta 18 månader för Niklas.

– Jag börjar tidigt på morgonen varje dag och slutar cirka 15 timmar senare. Jag sköter det mesta, från städning till att vara gårdskarl.

Fast Tännforsen drar så mycket turister så tycker inte Niklas att han har något speciellt stöd från Åre kommun.

– När det nyligen kom ut en trycksak över besökvärda platser i kommunen så var vi inte ens medräknade, säger han.

Niklas jämför gärna hur det är i Norrbotten, kring Storforsen.

– Det är också är ett stort turistmål, men där är både länsstyrelsen och kommunen involverade. Där sköts sophanteringen, avloppsfrågan och städning av kommunen. Så skulle jag också vilja ha det.

Vad har du för önskemål kring din anläggning?

– Jag vill ha en vandringsled härifrån till Duved. Jag har redan fått tillstånd av berörda markägare, men det behövs pengar till att anlägga en led. Även på vintern behöver skoterfolket en led för att kunna köra hit. Jag vill tillgängliggöra hela det här området som har varit så eftersatt så länge. Vad det gäller området nere vid forsen så vill jag höja säkerheten avsevärt. Nu kan barn ramla mellan skyddsräcket och på vintern händer det att folk ramlar och bryter armar och ben på isbelagda stigar i området.

Men mest grämer sig Niklas över att han inte fick dra sina vajrar över fallet.

– Jag har till och med fått hit den cykel som användes för 60 år sedan. Den har stått i Halmstad under alla år, säger han.

Vad händer om du inte får igenom dina önskemål?

– Jag vet faktiskt inte. Nu känns det som jag bränner mig själv i båda ändarna.