Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turismlobbyister stoppar vindkraften

I den kritikstorm som rasar mot utbyggnad av storskalig vindkraft i Jämtland sticker en intressegrupp ut. Det handlar om turismföretagarna, vilka inte anser sig kunna acceptera vindkraftsparker i sitt närområde. Denna negativism har fått stort genomslag inte bara i media utan också i den kommunala översiktsplaneringen. Det är bara att titta på det pinsamt magra utfallet i Åre och nu senast på vad som hände i Krokoms kommun.

I Krokom beslutades om rödmarkering av Skärvången-Åkersjöområdet, vilket innebär att man anser en utbyggnad olämplig där. Detta är mycket svårt att förstå då det egentligen, möjligen rennäringen undantagen, inte finns några starka motstående intressen samtidigt som området har så bra vindenergi att denna når upp till riksintresse. Att utgången ändå blev som den blev kan troligen främst tillskrivas en handfull turismföretagare i Åkersjön-Ansättenområdet som varit mycket effektiva i sin lobbying.

Turismföretagarnas agerande är märkligt. Samtidigt som de själva bedriver en verksamhet som i mångt och mycket bygger på gratis utnyttjande av andras mark vill de förhindra markägarna från att använda sin egen mark som de vill. Markägarna skall tydligen inte bara tåla det intrång turismen många gånger medför i form av nedskräpning och störande skoteråkning utan dessutom – som tack för detta – avstå från att utveckla sin egen ekonomiska verksamhet. Denna kniv i ryggen kommer givetvis inte att påverka markägarnas inställning till turismverksamhet på sina marker i positiv riktning. Varför skall man underlätta för turismen när detta sedan vänds emot en i form av restriktioner för markanvändningen?

Troligen blir turismföretagarnas seger dyrköpt. Många markägare i aktuellt område kommer hädanefter inte se någon anledning att hålla vägbommar öppna eller att upplåta mark för skoterleder, vindskydd och andra anordningar. På tal om skoteråkning är denna för övrigt, tvärt emot vad de flesta tror, inget som ingår i allemansrätten. Skoteråkning hänger alltså på markägarnas goda vilja. Frågan är dock om denna vilja kommer att bestå.

Jonerik Hedman, Storholmsjö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel