Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turismföretag sökte inspiration i Österrike

En resa till turistområdet Zell am Zee-Kaprun gav mersmak för turismföretagare i Härjedalen och Jämtland. Klättring, vandring och cykling stod på programmet för de 17 deltagarna.

– Klättringen var en häftig upplevelse, berättar Sandra Landén på destination Funäsfjällen. Alla var inte jätteduktiga klättrare, men alla deltog, och det kändes väldigt tryggt med en duktig guide.

Förra veckan besökte en turismdelegation från länet österrikiska Zell am Zee-Kaprun, ett av Europas äldsta och kanske mest framgångsrika turistområden. Syftet med resan var att få inspiration och mer kunskap om hur olika turistaktiviteter kan presenteras och finansieras. Ett av intrycken som svenskarna fick med sig hem, var att de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig kraftigt åt för turistorterna i Jämtland och Härjedalen, jämfört med österrikiska Zell am Zee-Kaprun. Området har turistskatt vilket innebär en slags extra moms på varor och tjänster, och pengarna går direkt tillbaka till turistnäringen.

– Jag tror att det skulle kunna fungera även i Sveriges säger Magnus Myhr, vd för Bruksvallarna/Ramundberget och en av deltagarna på resan.

– Det skulle ge oss betydligt större ekonomiska muskler att utveckla, driva och marknadsföra vår turism.

Men en extra skatt skulle ju göra varor och tjänster lite dyrare för dem som bor i ett turistområde, skulle invånarna acceptera det?

– Jag tror att man skulle acceptera det. Utan turism kan man ju inte bo i området, säger han och poängterar att det krävs ett riksdagsbeslut för att införa något liknande i Sverige.

Nu ska deltagarna sätta sig ner och analysera intrycken från resan, och om det kommer ut något mer konkret under vintersäsongen i de härjedalska fjällen återstår att se. Sandra Landén vet iallafall vad hon skulle vilja ha, om hon fick bestämma

– Jag blev som barn på nytt och var tvungen att prova rodelbanan två gånger. Vi borde ha en rodelbana i varenda backe häromkring, men det lär inte bli av, det blir för dyrt, säger hon.