Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Turismen kan öka om vi hade bättre fiske”

Om villkoren för sportfiskare förbättras och beståndet av ädelfisk blir större kommer det gynna länet på flera sätt. Det tror Bo-Yngve Nilsson, nytillträdd "Sportfiskeambassadör".

– Turismen skulle kunna öka om vi hade bättre fiske, säger han.

Sedan den 1 maj finns en sportfiskeambassadör i Jämtland och Västerbotten. Bo-Yngve Nilsson heter han och hans uppgifter är att vara en spindel i nätet mellan fiskeklubbar och samla idéer för att förbättra fisket i länet.

Den viktigaste frågan som Bo-Yngve Nilsson driver är att jobba för att det ska finnas fria fiskevägar förbi alla länets kraftverk.

– Som det är nu finns det ingenstans för ädelfiskarna att föröka sig, säger Bo-Yngve Nilsson.

Han tycker att viss del av de vinster som kraftbolagen gör kan användas till att anlägga bäckar som fiskarna kan färdas i förbi kraftverken.

– Kraftbolagen vill ta till vara varenda droppe. Men om det spillvatten som blir över används till en konstgjord bäck eller däms upp har ingen betydelse, säger Bo-Yngve Nilsson.

Beståndet av ädelfisk, dit röding, öring, harr, sik och lax räknas, har blivit rejält mycket sämre i länet de senaste 30 åren enligt Bo-Yngve Nilsson.

– Möjligheterna för ädelfiskar att fortplanta sig har tagits bort. Det finns stor efterfrågan på att fiska ädelfisk och jag är helt övertygad om att turismen i länet skulle öka om det fanns bättre fiske. Nu åker många i stället till Norge och fiskar.

I sitt uppdrag som sportfiskeambassadör hoppas han kunna få större gensvar hos kraftbolagen för sina önskemål.

– Jag hoppas att fler kommer engagera sig i de här frågorna. Om jag får med mig fler blir det lättare att föra en bra dialog med kraftbolagen och då känner de sig pressade att göra något.