Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tur att det finns mer än en väg

Den enda vägens politik kallades politiken under den moderatledda Bildtregeringens tid. Bildt trodde sig ha tagit över i en historisk tid. Med det kalla krigets slut och Sovjetunionens fall skulle allt trams om jämlikhet försvinna. Nu skulle det i en globaliserad värld handla om en effektivitet och konkurrenskraft som skulle bygga på de starka och dugliga. Bildt utropade socialdemokratins och jämlikhetstankens död. Nyliberalism kallas det. Allt slutade med att sossarna vann valet 1994. Det tog resten av decenniet att under Göran Perssons ledning städa upp i svensk ekonomi igen.

Nu låter det annorlunda från moderat håll. Det nya arbetarpartiet har blivit det enda arbetarpartiet. Det är om möjligt fånigare än den enda vägen. Politik handlar ju om vägval. Så självklart finns det inte bara en väg. Det är ju i själva verket om det hela valrörelsen kommer att handla. Men det enda arbetarpartiet!

Socialdemokraterna kallar sig Arbetarepartiet Socialdemokraterna. Det har fog för sig, regelmässigt röstar över 50 procent av LO-medlemmarna på sossarna. Ofta är det betydligt mer. Moderaterna däremot har ett svagt stöd i dessa grupper. Nu satsar partiet på att slå sig in i traditionellt socialdemokratiska väljarled. Nu är inte jämlikhet något dåligt längre. I retoriken.

Det är dömt att misslyckas den här gången. Moderatledare Reinfeldt har under fyra år visat bockfoten. Det som skulle ge mer jobb blev rena utslagningen av dem som redan hade det svårast. Skattesänkningarna var inte medlet till nya jobb, utan ett mål i sig. Precis som i vanlig högerpolitik. De rikaste har gynnats på ett oblygt sätt. Den gemensamma välfärden har satts under press. Och jobben har blivit färre. Inte ens under regeringens första goda år kom jobben i snabbare takt än under regeringen Perssons sista tid. Och till skillnad mot under S-regeringen tillåts nu långtidsarbetslösheten öka utan motåtgärder. Moderaterna är inget parti som gynnar löntagarna. Det är inget arbetarparti.