Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelrädsla ökar bilistens puls

Ökar pulsen och hårdnar greppet om ratten när du kör in i en tunnel? Du är inte ensam, men ingen vet säkert hur vanligt det är med rädsla för tunnelkörning.

Annons

– Min tumregel är att omkring tio procent känner obehag, medan ren tunnelfobi ligger under en procent, säger Lennart Freiholz, expert på Vägverket.
Enligt honom har insikten påverkat utformningen av de senaste svenska tunnlarna.
– Vi har lagt ner lite extra på en ljus och tilltalade interiör.
Sverige bygger få vägtunnlar och bara på starkt trafikerade vägar, som motiverar vida tunnelrör och skilda körfält. Bland Norges många tunnlar finns däremot åtskilliga smala med mötande trafik. På norska nätsidor hittar man också lätt flera erbjudanden om terapi mot tunnelskräck.
I Danmark, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau, planeras en informationskampanj i sommar mot tunnelskräck. Fenomenet har noterats främst vid den 40 år gamla och 582 meter långa Limfjordstunneln.
Forskningen om tunnelrädsla tycks både knapphändig och ålderstigen. Men nu planerar forskningsstiftelsen Arkus ett projekt ihop med Vägverket.
– Vi ska åka i tunnlar med olika bilister. Under färden får de berätta vad de tycker är bra och vad de tycker är läskigt, säger projektledaren Suzanne de Laval.
Resultaten beräknas bli klara 2010.

Mer läsning

Annons