Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung sågning av dyr satsning

Regeringen vill sänka arbetsgivaravgiften ännu mer för ungdomar under 23 år. Vi vet sedan tidigare att hamburgerkedjan Max:s vd tillhör supportrarna. Men i övrigt? Hur stort är stödet bland myndigheter och forskare?

Svaret är, obefintligt. I går sällade sig Arbetsförmedlingen till raden av experter som sågar reformen rakt av. Endast en remissinstans är positiv till regeringens förslag att gå vidare med sänkningen, visar en genomgång som TT har gjort.

Det är besöksnäringens branschorganisation Visita som är ensamma om sin optimism. Tio remissinstanser har inga synpunkter alls, mer än att förslaget är krångligt. Resten ifrågasätter hela idén med att en allmän sänkning av arbetsgivaravgiften skulle ge en lägre arbetslöshet för unga.

Och det är inga lättviktare som säger ifrån: Riksrevisionen, Ekonomistyrningsverket och Arbetsförmedlingen är alla djupt misstänksamma.

Det vanligaste argumentet är att reformen kostar för mycket i förhållande till vad den ger. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, konstaterade nyligen att sänkningen till en början gav en mycket liten effekt på sysselsättningen, till en mycket hög kostnad för staten. 21 miljarder kronor i fjol, närmare bestämt. Det ger en kostnad på mellan 1 och 1,6 miljoner för varje skapat jobb.

Resultatet förvånade inte Johan Egebark på IFAU: "Tidigare forskning visar små eller inga effekter av sådana här sänkningar", säger han.

Forskarna tror sig veta att en stor andel av sänkningen hamnade hos unga som redan hade jobb, eller som skulle ha fått ett jobb även utan en sänkning. Det är en rejäl snedträff.

Arbetsförmedlingen anser att det vore bättre att sluta med generella sänkningar och i stället satsa mer på de ungdomar som står längst från arbetsmarknaden.

"Vi bygger vårt svar på den uppfattning som finns bland forskarna", säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Socialdemokraterna är inne på samma linje. De föreslår en 90-dagarsgaranti som garanterar alla ungdomar en praktikplats, en utbildningsplats eller ett arbete inom 90 dagar. Allt talar för att det vore mycket effektivare.

Det återstår att se om regeringen lyssnar på den massiva kritiken från alla som har specialkunskaper i frågan, eller om det gått för mycket prestige i den.

Hur som helst har regeringen lagt ännu en reform till raden av alla som bygger på ideologiska drömmar snarare än vetenskap. Vi har inte råd med fler sådana nu.