Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung DJ-insats lyfte pizzagrabbarna

Pizzaboyss

Var: Cirkustältet

När: Torsdag, 15.00

Betyg: 4

I kväll gör Johan Alander sin sista spelning. Ett tapp från Östersunds hiphop-scen, givetvis. Men det kryllar av kompetents i stan just nu. Två killar som hittat sin egen grej är Johan Loxell och Sebastian Mellergård, som tillsammans bildar duon Johan Vuitton & Görda – aka Pizzaboyss. De lirar trap-influerad hiphop, amerikansk söder-hiphop med höga ambitioner.

Duon förtänar credd för initiativet att göra den här typen av svulstig hiphop i Östersund. Soundet präglas av ösigt tunga ljudbilder som levererades av DJ Långhår. Han är den som gör att det lyfter – konstant involverad i hela spelningen.

De rappar om småstadsliv. Småstadskomplex blandat med en skönt ironisk lokalpatriotism. Men texterna är i sammanhanget rätt underordnade. Det är det massiva ljudet som är grejen, inte något ordbajsigt briljerande med mikrofonen. Grabbarna har attityd kryddat med ett gäng töntiga formuleringar där bristen på finess är vacker i sin fulhet.

Östersundsduon har nyligen släppt mixtapen Ständutt och har med den ambitionen att slå sig in på den svenska hiphopscenen. Och visst finns potentialen där – ingen tvekan om att de är duktiga på att leverera rimmen. Produktionen är oväntat profesionell och samspelet mellan de tekniskt skickliga rapparna sitter.

De skulle bara behöva fylla de inte alltid så smarta texterna med lite djup. Men vad fan. Musik handlar ju som bekant om känsla, och en känslostorm lyckas duon förmedla. Det här är musik som ska spelas i bilstereon på en roadtrip genom USA, företrädelsevis Highway one från San Franscisco till Los Angeles.

Jag tar gärna en slice av den här pizzan. Den är välgräddad och bakad av pizzabagare som vet vad de håller på med. Men med lite mer intressanta ingredienser kunde den goda pizzan blivit ännu finare.

Stefan Olsson