Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung baksmälla för studenter

Studentfesten på Rådhustrappan har en ovana att generera två baksmällor.

För många kommer den tyngsta på måndagen.

Det var en ung prägel på kön utanför Arbetsförmedlingen i Östersund på måndagen. Många jobbsökande hade knappt fått av sig studentmössan när de skulle ta det första trevande steget in i arbetslivet.

Christopher Fröjd, Östersund, tog studenten från Byggprogrammet i fredags och fanns nu plats för att söka jobb.

– Det är klart, så bra känns det inte att vara här. Men det är bara att köra på. Förhoppningsvis så löser det sig med jobb framöver, säger Christopher Fröjd.

– Just nu tar jag vad som helst, fortsätter han.

Oskar Sjölander från Mörsil beskriver det som en sen kalldusch att ta studenten.

– I fredags så var det förstås roligt. Men sedan inser man snabbt att det inte finns någon riktig säkerhet i vardagen kvar, förklarar Oskar Sjölander.

Anders Söderman, Sektionschef på Arbetsförmedlingen, är van vid unga jobbsökande måndagen efter studenten.

– Men trycket har minskat de senaste åren och det är tydligt att ungdomar väntar, många tills efter sommaren med att gå hit, säger Söderman.

– Det är svårt att säga vad alla gör, men det är säkert många som vill resa och se sig om ute i världen.

Han menar ändå att det är viktigt som ung att tidigt få en fot in på arbetsmarknaden.

– Ju tidigare man kommer in och börjar skaffa sig referenser, desto bättre är det. Det vi kan göra här är att ge dom en bild av hur vi kan hjälpa till och vad dom kan göra själva, säger Söderman.

På plats vid Arbetsförmedlingen denna morgon var också Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund. Riksdagskandidaten Linnea Swedenmark (S) tog själv studenten förra året och är väl medveten om den känsla många bär med sig in när de skall söka jobb.

– Det blir som en dubbel baksmälla och jag tror det är viktigt att man får hjälp direkt när man kommer hit, säger Linnea Swedenmark.

I dag är det tre månaders karenstid för ungdomarna som vill söka jobb eller praktikplats.

– Det är alldeles för länge, menar riksdagsledamoten Marie Nordén (S).