Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för filmuthyrare: Har gått rakt nedåt

/
  • Trots den kraftiga nergången har Tore Johnsen inga planer på att lägga ner filmuthyrningen.
  • Här kan invånarna i Ängsmon hyra film, än så länge.
  • Rajja Edin, Gällö, brukar gå på bio när filmsuget står till. – Det är väldigt sällan jag hyr film. De gånger jag ser film så väljer jag utifrån utbudet på tv:n, säger hon. • Vilken var den senaste filmen du såg?–
  • Mikael Kurt, Östersund, väljer att ladda ner när han vill se på film.– För mig handlar det om att det är smidigast. Sedan är också utbudet bättre. Men jag skulle också kunna tänka mig att använda någon streamingtjänst. • Hyr du film någon gång?– Det är väldigt sällan.
  • Viktoria Roos laddar inte ner filmer, och någon streamingtjänst har hon inte. – Jag hyr film eller så går jag på bio, säger hon.• Hur ofta hyr du film?– Ett par gånger i månaden. Det brukar bli romantiska komedier, säger hon.
  • Marcus Weimer, Lillhärdal, gjorde ett besök i Östersund med barnen Selma och William. De hyr sällan film i butik.– Däremot hyr vi ganska ofta på tv:n genom vårt abonnemang. Utbudet är helt okej, men mest blir det ju barnfilmer, säger han. • Har ni någon favoritfilm?– Vi såg
  • Niclas Sundstöm på OKQ8 på Rådhusgatan har uppfattat en tydlig nedgång när det gäller filmuthyrningen.
  • Många av Östersunds bensinmackar säger att filmuthyrningen går allt sämre.

Filmuthyrarna är vana att kämpa.

Ett stort slag var när nerladdningen bröt igenom.

Blir streamade webb tv-tjänster den slutgiltiga knockouten?

– För oss har det gått rakt nedåt med uthyrningen, säger Tore Johnsen på Minibutiken i Ängsmon, Torvalla.

Annons

Tiderna förändras. I dag finns det en uppsjö av alternativ om du vill konsumera film eller serier. Den senaste trenden, som enligt undersökningar har snappats upp av över 300 000 svenskar, handlar om betaltjänster där film, sport och serier nås via nätet.

Konkurrensen är stenhård mellan aktörerna. Minibutiken i Ängsmon har hyrt ut sedan butiken öppnade i början på 2000-talet.

– Det har minskat. Om vi går tillbaka till då vi började så har vi nog tappat 70 procent när det gäller filmuthyrningen. Vi har tappat mycket senaste året, säger Tore Johnsen.

Vad beror det på tror du?

– Jag tror det handlar om både nerladdning och nya streamingtjänster. Men det som har tagit mest hittills är nog nerladdningen, säger han.

Men är det fortfarande en viktig del för din verksamhet?

– Ja, men det är det. Det drar ju en merförsäljning av godis, läsk och andra grejer. Så länge det går tar vi inte bort filmuthyrningen.

Under flera år var en hel butiksvägg fylld av hyrfilmer. I dag får kunderna välja film via en datorskärm för att sedan hämta ut den vid kassan, som på många andra ställen.

– Vi har ett bättre kontrakt nu. Förut hade vi fasta kontrakt och betalade 9500 varje månad och hyrde ut för 5000. Det fungerade inte. Men i dag får vi royalties på det vi hyr ut, säger han.

LT har också talat med flera av Östersunds bensinstationer som alla berättar om en minskning av uthyrningen.

– Många av de som har tagit ställning mot nerladdning går nog och hyr fortfarande. Vi har ett hyfsat flöde men det har skett en klar minskning under de senaste två åren, säger Niclas Sundstöm på OKQ8 på Rådhusgatan.

Vad tror du om framtiden. Hur länge kommer ni att hyra ut?

– Jag tror att det kommer att fortsätta minska. Men så länge vi har ett kundflöde kommer vi fortsätta, säger han.

Hemmakväll på Storgatan är i princip de enda som säger att verksamheten går bra.

– För oss går det jättebra. Det kanske man inte tror, men det går uppåt hela tiden. Nu har det varit en lugn period efter december som är en av de bästa månaderna för oss. Men överlag går det bra, säger butikschefen Anna Hölling.

Annons