Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft ekonomiskt för länets kvinnor

Länets kvinnor får 49 148 kronor mindre om året i pension än männen.

Orsak: De flesta har arbetat inom offentlig sektor, handel eller restaurang, branscher med låga löner.

Annons

På onsdag inbjuder PRO till ett möte med Bengt Sibbmark, sakkunnig i social- och försäkringsfrågor. Han ska berätta vilka villkor som gäller i framtiden för blivande pensionärer och för dem som redan har gått pension.

– Att en större andel kvinnor arbetar i offentlig verksamhet i Jämtlands län slår igenom, säger länets PRO–bas Leif Persson. Många tror att det finns andra jobb i Östersund, men då är det inom handel och restaurang.

Leif Persson uppmanar tjejer att titta över vad de håller på med och se till att de får heltidstjänster. Dessutom är det viktigt att företaget de arbetar åt har kollektivavtal, för utan det blir det ingen tjänstepension.

– Det är trots allt tjänstepensionen som ska rädda upp den dåliga pensionen, slår han fast.

LT har tidigare berättat att LO-distriktet varnat för att allt fler företagare väljer att inte teckna något kollektivavtal. Men många arbetstagare väljer också att inte gå med i facket.

– Vi har frågat pensionärerna i Jämtland hur de har det, och många svarar att de har det skitbra, fortsätter Leif Persson.

– Men jag känner ett par där gubben hamnat på ett särskilt boende. Hyra och mat går på 8 000 kronor per månad, en tung utgift ur deras privatekonomi. Kvinnan bor kvar i lägenheten.

Leif Persson tror inte att någon politiker tycker att detta är ok.

– I prognoser om pensionssystemet sägs att om 15-20 år får du 40 procent av din lön när du blir pensionär. Räddningen är tjänstepensionen och att man för över premiepensionssystemet, PPM, till pensionssystemet.

På inrådan av pensionärsorganisationerna har Socialdemokraterna lyft frågan att pensionssystemet måste göras om.

"De har rätt. Vi socialdemokrater står upp för pensionsöverenskommelsen. Men inom överenskommelsen kommer vi att arbeta för att PPM läggs ned", sa Stefan Löfven i ett tal under sommaren.

Socialdemokraterna har länge varit kritiska till premiepensionssystemet. Med 800 fonder att välja mellan är det nästan omöjligt för spararna att göra ett klokt val. Dessutom kostar valfriheten mycket i form av olika avgifter.

Pensionärerna är många, runt två miljoner. Klyftorna mellan olika grupper ökar. Pensionärerna har inte fått någon standardökning sedan 2009.

– Som anställd får man ett nytt avtal varje år med en ökning på runt 2,5 procent. Det har inte pensionärerna fått, men hyran och korven kostar 2,5 procent mer, avslutar Leif Persson.