Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffare tag mot grova knarkbrott

Med en fortsatt Alliansregering kommer en ny brottsrubricering att införas: synnerligen grovt narkotikabrott. De allvarliga konsekvenserna av narkotika är väl kända. Därför är det viktigt att vi har en lagstiftning som ger uttryck för en sträng, fast och konsekvent syn på narkotikabrott. En fortsatt restriktiv narkotikapolitik i Sverige förutsätter stränga straff.

Narkotikastraffutredningen konstaterade nyligen att Sverige ligger i underkant när det gäller straffen för de riktigt grova narkotikabrotten. Detta efter att HD i en rad avgöranden infört en ny praxis som inneburit väsentligt kortare strafftider för innehav av stora mängder narkotika. Utredningen föreslår att straffskalorna för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling, delas upp i ett grovt brott och ett synnerligen grovt brott. Det ska säkerställa att de längre strafftiderna används för de grövsta brotten.

Alliansregeringen är överens om att fortsätta verka för en restriktiv narkotikapolitik där allt bruk och innehav av narkotika är straffbart. Därför kommer vi under nästa mandatperiod att följa utredningens förslag och införa ett synnerligen grovt narkotikabrott.

Mot Alliansen i denna principiella och viktiga fråga står en splittrad opposition. Vänsterpartiet vill legalisera eget bruk av narkotika, Miljöpartiet vill inte skärpa straffen för narkotikabrott medan Socialdemokraterna står bakom Sveriges restriktiva narkotikapolitik. Det är svårt att se hur Socialdemokraterna skulle kunna forma en gemensam politik med Vänsterpartiet och Miljöpartiet i den här frågan. Resultatet kan därför mycket väl bli att straffet för den som begår ett grovt narkotikabrott blir lägre om oppositionen kommer till makten.

Moderaterna vill genom lagstiftning, opinionsbildning, förebyggande arbete och insatser från polis och andra myndigheter begränsa tillgången till narkotika. Det ska kombineras med effektiva och goda behandlingsmöjligheter för de som fallit in i drogmissbruket. Vår utgångspunkt kan aldrig handla om att legalisera utan om att försvåra för de kriminella ligor och personer som tjänar grova pengar på det mänskliga lidande som droghandeln för med sig.

Alliansen vill fortsätta att effektivisera rättsväsendet och skärpa lagar och påföljder där det är befogat. Våra insatser på rättsområdet är möjliga tack vare en enad allians. Med knappt en månad kvar till valet ser vi att frågorna kring rättsväsendet splittrar partierna till vänster. Vänsterpartiet vill införa halvtidsfrigivning för alla fängelsedömda, oavsett vilket brott de dömts för. Miljöpartiet vill göra stora nedskärningar på polisen. Resultatet blir färre uppklarade brott, en mindre närvarande polis och rejäla straffsänkningar.

Brottslighet ska få kännbara konsekvenser. Påföljderna ska vara snabba och tydliga. Alliansregeringen är det enda alternativet i svensk politik för ett tryggare Sverige.

Beatrice Ask (M)

Justitieminister

Krister Hammarbergh (M)

Riksdagsledamot från Norrbotten, gruppledare justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel