Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetslarm utbytta först till sommaren

Larmsystemet i Strömsunds kommun ska vara utbytta till sommaren.

– Vi kommer att se till att samtliga personer med trygghetslarm får en bra och fungerande lösning.

Det säger Gunilla Schröder, områdeschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Strömsunds kommun i en presskommentar.

LT berättade i går att Strömsunds kommun har skrivit avtal om installation av digitala trygghetslarm. Problemet är att när leverantören, Tunstall, genomförde installationen hade de med sig simkort för Telenor. I Frostviken är det enbart Telia som fungerar och detta har inneburit att det digitala systemet har varit stendött sedan oktober.

Strömsunds kommun var en av de första i landet att påbörja övergången till digitala trygghetslarm.

Tunstall är så kallad helhetsleverantör av dessa larm vilket betyder att de sköter allt från abonnemang till larmmottagning och support.

– Vi har bytt ut knappt 30 larm så här långt och dessvärre levererades de med simkort som inte fungerade vilket gjort att larmen inte kunnat användas. Vi har rett ut det här misstaget med Tunstall. Samtliga larm ska nu levereras med Telias simkort. Detta ska åtgärdas och vi använder de gamla analoga larmen så länge, säger Gunilla Schröder.

I pressmeddelandet beklagar Gunilla Schröder oron som har uppstått hos användare och anhöriga, men planen är att "nästan alla" trygghetslarm ska vara utbytta till sommaren.

– Vi kommer att se till att samtliga personer med trygghetslarm får en bra och fungerande lösning. I dagsläget får de som har analoga larm fortsätta att använda dessa tills utrustning är på plats. Om det på någon plats är larm som inte fungerar är det besök av hemtjänsten som gäller. Ingen kommer att lämnas utan tillsyn, säger Gunilla Schröder.

Även företaget Tunstalls Sverigechef kommenterar förseningen:

– Vi har levererat den utrustning som vi trodde skulle fungera enligt den överenskommelse vi hade med Strömsunds kommun. Det är naturligtvis olyckligt om enskilda personer hamnat i kläm på grund av det här, säger Martin Rengbo.