Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetslarm utan täckning

De nya trygghetslarmen i Frostviken kom redan i höstas. Problemet är att larmen är digitala och därmed helt oanvändbara.

– Vi har noll täckning här.

Det säger Lars Stenberg som, liksom alla andra som är i behov av trygghetslarm i Frostvikenområdet, fick helt nya och moderna larm i höstas.

Ett väsentligt bekymmer är att leverantören dök upp med ett digitalt larmsystem som inte fungerar.

– De har varit hit flera gånger och försökt installerat Telenors GSM-larm och det finns absolut noll täckning här, säger Lars Stenberg.

– Jag ringer och härjar med kommunen och frågar vilken idiot som har tecknat ett sådant här avtal, men jag får inget svar. Det enda som funkar är Telia och det borde kommunen veta. Det finns inte täckning för de andra bolagen, fortsätter han.

Men han är för egen del inte allt för bekymrad att han är utan trygghetslarm; det är det ej fungerande digitala systemet han retar sig på – och det faktum att det har gått fyra månader utan att problemet är löst av Strömsunds kommun.

Barbro Blom, chef för Närvård Frostviken, bekräftar problemet.

– Vi har haft stora problem att installera de här larmen. Vi väntar på att få Telias simkort. Det är det som är bekymret, säger hon.

Ett avgörande bekymmer är att beslutsfattarna har drivit på det uppgraderade larmsystemet utan att först dubbelkolla om det fungerar.

– Det lät så enkelt när vi var på utbildning om larmen, men det var inte så enkelt och det visade ju sig att det var fel simkort, säger Barbro Blom.

– Det har dragit ut på tiden för leverantören. Det känns som att vi står och trampar i sirap just nu, fortsätter hon.

Därför använder sig Närvård Frostviken fortfarande av det gamla, men fungerande analoga systemet, i väntan på att Strömsunds kommun löser situationen.

– Vi har kvar de analoga larmen och de fungerar. Men vi har ju press på oss om att vi ska gå över till digitala larm.

LT har sökt de ansvariga tjänstemännen för trygghetslarmen på kommunen, men har liksom Lars Stenberg och Barbro Blom misslyckats att få veta när de digitala larmen ska åtgärdas.

Magnus Ahlstrand, enhetschef på kommunens biståndsenhet som bland annat beviljar trygghetslarm till privatpersoner, har inte hört talas om problemet.

– Det låter helt otroligt. Jag ska höra av mig till dem som har hand om det. Om de inte redan visste det ska de få veta att detta är ett problem som måste rättas till.