Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygga våra livsmedel

Mot bakgrund av att vår livsmedelsförsörjning och hela näringen står inför stora utmaningar då världsmarknaden med mat blir allt mer opålitlig finns det anledning att reflektera över matförsörjningen i framtiden. Dessa utmaningar handlar bl.a. om klimathot och avsaknad av en mer hållbar politik som förs kring maten samt dess innehåll och ursprung, dels i Sverige men också övriga delar av världen.

Maten är livsnödvändig och många har i dag sin utkomst inom livsmedelsindustrin – leverantör/producent, transportrör, förädlingsledet etcetera.

Sverige, som är en förhållandevis liten aktör globalt sett, står snart inför det faktum att vi fullt ut hamnar i händerna på världsmarknaden med mat. Den inhemska produktionen går på knäna och inga nya produktioner tas i bruk. Asiens länder blir allt rikare och flera människor kommer kriga om mat för dagen.

Stater köper redan i dag upp mark i andra världsdelar just i syfte att säkerställa livsmedelsförsörjningen till det egna landets befolkning. Detta leder till att vi måste ta ansvar och arbeta för kommande generationers möjlighet till näringsriktig mat och långsiktigt hållbar politik kring maten, dess hot och möjligheter.

Vi behöver säkerställa att det kommer fram tydligare lagstiftning för mat producerad i Sverige. Ursprung ska vara tydligt och ingen mat skall kunna vara ursprungsmärkt med Sverige om den inte är producerad i Sverige. Det vill säga mat som bara packas om, styckas eller där endast delar av innehållet är Svenskt, skall heller inte kunna gå under namnet Svenskt som ursprungsland.

Moderaterna i Jämtland anser att här krävs tydliga signaler till tillverkare/producenter vad livsmedel som importeras får innehålla. Detta innebär att vi skall utforma en tydlig strategi med regler och tillämpningar och innehåll i allt från att se över kemikalieanvändningen och foderinnehåll till att följa upp de kvantiteter som importeras. Vi i Jämtlands Moderaterna vill att strategin skall ge tydliga spelregler till bl.a. livsmedelsverket att utföra inspektioner på likväl inhemska varor som importvaror, kontinuerligt med uppföljning, utvärderingar och sanktioner.

Moderaterna i Jämtland vill få en bättre och mer långsiktigt hållbar styrning på matsituationen i framtiden – för oss och för kommande generationer.

Susanné Wallner, Moderaterna, Gruppledare i Jämtlands läns landsting, Länsordförande för Moderatkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel