Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryckte hagelgevär mot halsen

De trängde in i bostaden och tryckte ett hagelgevär mot offrets hals. För något som hände för snart tio år sedan.

Annons

Två män i 30-årsåldern trängde in i en bostad i Östersund där en man befann sig med sin minderåriga dotter. Den ena av männen knuffade bostadsinnehavaren mot en spegel så att den krossades och tryckte en replika av ett avsågat hagelgevär mot hans hals. Offret utsattes för hårda grepp och hotelser. Händelsen inträffade i höstas och bakgrunden till det hela lyder som följer.

Mamman till den äldre av de två gärningsmännen levde med offret fram till cirka tio år sedan då hon avled. Sedan dess har han grubblat över detta och undrat om offret misshandlade mamman. Han pratade aldrig med offret om detta.

En augustikväll förra året träffade han en bekant, den yngre av gärningsmännen, och pratade med honom i om detta i samband med att de drack alkohol. De började prata om att åka hem till offret för att "skälla ut honom" för vad som hänt.

I något skede tog de fram en replika av ett avsågat hagelgevär. De pratade om att ta med det till offret för att skrämmas.

En bekant till de två gärningsmännen skjutsade dem till offrets bostad. Där trängde de in och misshandeln tog plats. Av domen framgår att den äldre av de två gärningsmännen inte var beredd på den yngres handlingar. Den yngre misshandlade och hotade offret med hagelgeväret. Att de inte i närmare detalj planerat detta tillsammans och att den äldre inte varit aktiv under misshandel gör att han enbart straffas för hemfridsbrott. Han döms även för rattfylleri vid ett annat tillfälle. Straffet blir samhällstjänst och skyddstillsyn.

Den yngre däremot döms till ett halvårs fängelse. Dels för det inträffade och dels för en misshandel vid ett annat tillfälle.