Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket på skidspåren i Svartsjöarna ökar

Svartsjöarna siktar på att bli först med att öppna skidspår på natursnö i vinter. Men det saknas medel för att kunna driva området.

Det är stort intresse av att utnyttja skidspåren och alt fler turister hittar dit. Det är även en hel del elitskidåkare som är där och tränar.

– Det är ingen avgift för att nyttja spåren men besökarna är bra på att lämna bidrag. Totalt fick vi in 10 000 kronor av privatpersoner under förra vintern, säger Gösta Olsson, ordförande i Föreningen Svartsjöarnas skidspår.

För att spåren ska fungera och vara i bra skick så krävs hårt arbete. Snöskoterklubben i Orrviken hjälper till att underhålla spåren när det krisar.

– Det kostar runt 50 000 kronor att hålla spåren öppna. Den största kostnaden är snöröjning och preparering av spåren. Det är svårare att få ungdomar att jobba, säger Gösta Olsson.

Ylva Nowén sitter med i styrelsen för Föreningen svartsjöarnas skidspår. Hon tycker att småbarnsföräldrar i dag tar för mycket för givet.

– Jag pratar ur en yngre generations perspektiv. Småbarnsföräldrar i dag är bortskämda, vi räknar med att allt ska vara gratis, säger Ylva Nowén.

Skidspåren i Svartsjöarna är en guldgruva som drivs av eldsjälar, säger hon.

– Den dagen de här personerna inte kan driva det längre behövs det nya. Eftersom det inte finns någon ekonomi i det så krävs det att personer lägger ner egen tid.

I veckan hade Föreningen Svartsjöarnas skidspår årsmöte. Det var ett trettiotal personer som var med på mötet där Andreas Gyllenhammar föreläste om klimatförändringar. Storsjöns islossning blir allt tidigare för varje år. Andreas Gyllenhammar förklarade att det beror på klimatförändringarna.

– I och med att Svartsjöarna ligger 400 meter över havet så är det mer snösäkert där. Men även där kommer säsongen bli kortare, säger Gösta Olsson.