Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket ökar på att stoppa granbarkborren

Risken för angrepp från granbarkborre, på stående skog, är mycket hög.

Skogsstyrelsen övervakar granbarkborrens svärmning. Nätet av fällor i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland ger ett tydligt besked.

– Den senaste tömningen av fällorna visar att svärmningen är mycket intensiv i alla tre länen. Troligen en kombination av det varma vädret och att populationen är mycket stor, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Där framhåller man att det är av största vikt att skogsbruket fortsätter med upparbetning och barkning av stormfällda träd.

Skogsstyrelsen har tagit fram scenarier som visar att ett omfattande angrepp av barkborrar i år innebär att det sannolikt blir mycket stora skador på stående granskog i södra Norrland nästa år.

Uppskattningar för Västernorrlands län visar att cirka en miljon skogskubikmeter gran skulle kunna dödas av granbarkborre är 2015.

De borrar in sig genom barken och lägger ägg och mängden stormfällda träd insekten kan föröka sig i är oroande stor.

När tillräckligt många granbarkborrar bosatt sig i ett och samma träd skadas granens fuktupptagningsförmåga och trädet kan dö.

– För att förhindra att de barkborrar som kläcks i sommar angriper stående granskog kommande år så måste angripen granskog upparbetas och transporteras ut ur skogen eller så måste stockarna barkas, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inom bekämpningsområdena för granbarkborre får det inte ligga kvar mer än högst 3 kubikmeter färskt granvirke per hektar.

LT har tidigare skrivit om att sågverk i länet går på högvarv och att man uteslutande jobbar med liggande skog, som fyller på sågverkens råvarulager hela tiden.