Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdig ungdomspjäs om alkoholens baksidor

/
  • Emma Eliasson, Miranda Gabrielsson, Sebastian Mellergård och Patrik Andersson gör de fyra rollerna i antidrogpjäsen ”Dagen före”. Efter föreställningen får publiken möjlighet att diskutera pjäsens innehåll med skådespelarna.Foto: Henrik Flygare

Jeppe måste rycka ut och hjälpa pappa som supit sig under soffan och inte kan ta sig upp själv.

Annons

 Fredrik har en bror som nästan miste livet när han drack för mycket hembränt. Och Klara minns med äckel en fest där hemma, då en av föräldrarnas ”fina” vänner tafsade på henne för att han var full.

Karaktärerna i Maria Flinks nya pjäs ”Dagen före” har alla egna erfarenheter av alkoholens baksidor. Utom kanske lilla osäkra Elin, som bara hört kompissnacket om hur modig man blir av lite sprit och försöker hitta någon som kan köpa

ut åt henne för att hon ska våga ta kontakt med killar.

I går hade ”Dagen före”, skriven på beställning av nykterhetsförbundet Junis, premiär på Vallaskolan – logiskt, eftersom det var där Maria Flink gjorde intervjuer innan hon började skriva.

– Era åsikter gav mig mycket inspiration, förklarade hon för sexorna och sjuorna i publiken innan ridån gick upp.

Och trots att det var nog så stojigt och stökigt i lokalen innan, så var det knäpptyst under föreställningen. ”Dagen före” väckte uppenbarligen intresse och igenkänning hos ungdomarna, och även om budskapet säkert skulle kännas övertydligt redan för en två-tre år äldre publik så tycktes pjäsen ligga på exakt rätt nivå för den här åldersgruppen.

De fyra unga skådespelarna gav stor trovärdighet åt sina rollfigurer. En smart ramhandling, där fyra tonåringar samlas i en skolsal för att skriva ett prov som de missat, gav utrymme för var och en att berätta sin historia. Dock blir det ett frågetecken för sista scenen; kunde vi inte ha fått ett lyckligt slut utan att det behövt bli så påklistrat övergulligt?

Fotnot: Nu ska pjäsen ”Dagen före” ut på turné i länets skolor. Nästa vecka kommer den till Strömsund.

Mer läsning

Annons