Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdig psykologisk deckare

Deckarförfattande Östersundsprästen Cissi Lundgren har tidigare tjänstgjort i Sundsvall. Huvudpersonen i hennes bok ”När häxor brinner”, Julia Holm, är också präst och återvänder i boken till sin födelsestad Sundsvall.

Annons

”Man ska skriva om det man kan. Men Julia Holm är inte jag”, sa Cissi Lundgren när jag intervjuade henne inför boksläppet. Och när jag läser boken slås jag också av just detta, att Cissi Lundgren vet av egen erfarenhet hur det är att vara kvinnlig präst i Svenska kyrkan i dag. Och av att romanen en bra form för att beskriva den erfarenheten utan att varken peka ut andra eller lämna ut sig själv för mycket.

Det finns ett bra driv i Cissi Lundgrens kriminalhistoria, som handlar om en sorts nutida häxprocess, där en modern och fördomsfri kvinna faller offer för en störd människas hämndlystnad och sjuka fantasier.

Trovärdigheten hos ”När häxor brinner” är betydligt större än hos de flesta andra böcker av lokala deckarförfattare som kommit ut de senaste åren. Större än hos många av de dussindeckare som kommer ut på de stora förlagen också, för den delen.

Skildringen av prästen Julia och hennes problematiska relationer – till den dominerande fadern, till exmannen, till dottern, till församlingen – känns högst relevant, och som i flera andra av våra bästa kvinnliga deckarförfattares böcker är de psykologiska porträtten av både huvud- och bipersoner minst lika stor del av behållningen som själva mordgåtan och dess upplösning.

Jag läste med stor behållning Helena von Zw eigbergks deckarserie om fängelseprästen Ingrid Carlberg. Hon höll intresset uppe genom fyra böcker. Det är lätt att dra paralleller till Cissi Lundgren och hennes huvudperson Julia Holm, och jag tror säkert att också Julia håller för någon eller några böcker till. Med andra ord: Jag ser fram emot fortsättningen på ”När häxor brinner”.

Mer läsning

Annons