Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots finanskrisen har julhandeln gått på högvarv

All finansoro och alla varsel under hösten har gjort detaljhandlarna nervösa. Men farhågorna verkar komma på skam då folk verkar handla precis som förr även inför denna jul.

Annons

– Jag var lite orolig inför julen med allt prat om dåliga tider, men det märks inte alls. Vi har haft ett sagolikt år, riktigt bra flyt och julhandeln är inget undantag, säger Per-Åke Forsberg, stormarknadschef på Coop Forum i Lillänge.

Under året har de sett en ökning av försäljningen på 13 procent. Bäst har matvaror sålt men även andra varor säljs utan problem.

– Dilemmat med en bra ökning på försäljningen är att varor kan ta slut. Vi har fått slut på senapssill, men annars har vi hunnit hålla hyllorna fulla, säger han.

En möjlig konsekvens av att det blir sämre tider för privathushållen är att folk lägger om sina köpvanor. Att man hellre handlar billigare men flera klappar i stället för de riktigt dyra kapitalvarorna är en tes som bekräftas av Rusta.

– Det har gått förhållandevis bra, bättre än vi trott men ingen rekordförsäljning. Folk köper andra varor. Det känns som att man köper två små julklappar i stället för de en stor, så att säga. Det påverkar ju även hur julen ligger och när lönen kommer.

– Kanske sparar folk sina slantar till mellandagsrean i stället i högre utsträckning, tror Sven-Olof Sellström, butikschef på Rusta.

Han är glad att de inte behöver skära ner på personalomkostnader utan kan behålla all sin personal.

På nyöppnade butiken Cervera i centrala Östersund är de också nöjda med resultatet av julhandeln.

– Vi öppnade den 26 november i år så vi kan inte jämföra med tidigare år. Men försäljningen har gått bra, speciellt på köksvaror. Allt från grytor till matberedare, vispar och slevar har det varit ett stort sug efter. Och sådant behöver man ju alltid. Köper man en gjutjärnsgryta så har man den resten av livet, säger butikschefen Carola Jonsson.

På Åhléns tycker varuhuschefen Therese Suwe att julhandeln har kommit igång sent men sedan tagit fart snabbt.

– Vi har jättemycket att göra sedan i fredags. Det ser ut att bli som i fjol, då det visserligen var en rekordökning. Vi ser ingen nedgång i alla fall. Vi säljer allt men framförallt media. Dvd- och cd skivor går bra, speciellt Mamma Mia, El Divo och dansbandsmusik, säger hon.

Efter mellandagsrean går detaljhandeln in i en lugn period, så det gäller att smida medan järnet är varmt och många butiker är öppna även några timmar på julafton.

Mer läsning

Annons