Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror nå'n att det räcker?

I Bryssel demonstrerar Europafacket för investeringar i infrastruktur och utbildning.

I många andra EU-länder protesterar fackliga organisationer mot både lönesänkningar och budgetnedskärningar. I stort är fackens kritik riktig. Risken är uppenbar att tidigare krisstimulanser dras tillbaka för tidigt. Men när man som på Irland på grund av krisande banker får ett om än tillfälligt underskott på 32 procent i statsbudgeten, kan ingen regering sitta still. Vågar vi hoppas att det på Irland kan ge labour ett uppsving, de har inte deltagit i regeringen sen 1997. Det blev ju följden på Irland efter deras bankkollaps.

Annars är det märkliga att bankkrisen politiskt gynnat högern på så många håll. Som ärkekapitalisten Gordon Gekko säger i filmen Wall Street 2 sen han efter åtta år släppts från fängelse efter insiderbrott: Nu verkar alla i branschen göra det jag gjorde på 80-talet. En av filmens slutsatser: finansbranschen går på som tidigare tills stater, skattebetalare och löntagare får ta smällen igen, är tyvärr alltför riktig. EU försöker nu skapa ett stramare regelverk för finansmarknaderna. Tror någon att det räcker?