Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror du på spöken?

Spöken och övernaturliga händelser väcker blandade känslor. Antigen är vi rädda för det eller så fascineras vi. Somliga tror, andra inte. Vissa har sett dem med egna ögon, andra avfärdar det som struntprat. Vad tror du?

Spöken är enligt folktro och parapsykologi en avlidens andes själ, eller immateriella skuggbild. Tron på spöken har funnits i alla kulturer genom alla tider och hör till folktrons allra mest gemensamma föreställningar.

På många platser runt om i Sverige finns det historier om spöken och dess öden. Ett av de mest kända spökena i Sverige är historien om Brita Bååt, en kvinna som levde på Ängsö slott i Västmanland i slutet av 1500-talet. Hon sägs ska ha varit en ondsint kvinna som drev två av sina män till en för tidig död. En julaftonsmorgon gick hon rätt in i de dödas julotta och tre dagar senare dog hon av sviterna.

Även på lokal front finns det många platser som gett upphov till spökrykten. Det är bland annat Borgvattnets prästgård, spökhotellet i Strömsund och gamla skolan i Föllinge. LT har samlat ihop några berättelser om övernaturliga händelser från länet som olika människor berättar, både från nu och dåtid.

Huruvida de är sanna eller inte finns det inget bevis för. Vad du tror du väljer du själv.