Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trollflöjten tar form

/
  • ”A-a-a-a-a-a-a-a-aaaaa”  – Anna Hanning ger allt vad hon har i Nattens drottnings aria och belönas med spontana applåder av de andra sångarna. ”Nattens drottning är min drömroll och det är underbart roligt att få göra den hemma  i  Jämtland”, säger den Fåkerbördiga frilanssopranen som efter Trollflöjten åker vidare till Gävle där hon ska göra Violetta i La Traviata.
  • Girlpower? Nej, damkraft! Anna-Maria Hagemann, Sara Eriksson och Lena Moén utstrålar pondus och styrka som Tre damer.
  • Jens Gustavsson gör scenografin. ”Jag vill utnyttja att Arnljotlägden är en sådan fantastisk plats  i sig. Tänka enkelt och med små medel förstärka den trolska, magiska atmosfären.”
  • ”Att få vara med i en sådan här satsning känns helt fantastiskt”, säger Angelika Lindahl och Jenny Michanek som tillsammans med kollegan i Opera Jemt Camilla Karlsson gör Tre gossar. Angelika Lindahl gör dessutom Papagena: ”Hon är flickaktig, naiv, förälskad – en riktig drömroll”.
  • Orkesterföreningens dirigent Orwar Eriksson leder repetitionerna – än så länge bara med sångarna och pianisten Stefan B Nilsson. ”Det var Orkesterföreningen som tog initiativet till Trollflöjtenprojektet. Det här kommer att bli en otroligt lärorik resa för alla musikanter”, säger Orwar Eriksson.Foto: Lars-Eje Lyrefelt
  • Peter Kajlinger och Jan Löfgren har gjort Papageno respektive Tamino förr och det märks att de njuter av att få återförenas med sina rollfigurer. ”Min fru brukar säga att jag alltid är så glad när jag har fått vara Papageno”, säger Peter Kajlinger.

Premiären närmar sig. Om exakt 20 dagar är det dags.

Följ med till Läns- kulturens svarta låda och repetitionerna av Trollflöjten.

Annons

Estrad Norrs största musik- teatersatsning hittills – förmodligen den största någonsin – är på väg mot sin fullbordan. Ensemblen är samlad sedan i måndags och musikteaterns konstnärlige ledare Jan Löfgren – tillika innehavare av rollen som Tamino – skiner som en sol när han välkomnar oss till repetitionslokalen.

– Jag känner mig så stolt. Jag har aldrig tidigare varit med om en sådan kraftsamling av vokal kompetens i länet, säger han.

Om Estrad Norr hade känt till vilka nedskärningar av anslagen som skulle komma under det pågående verksamhetsåret, så hade man aldrig bestämt sig för att satsa på Trollflöjten, berättar han också.

– Men de senaste besparingsbeskeden kom så sent som i juni, och då hade vi givetvis alla kontrakt klara för länge sedan. Då var det för sent att backa.

Intresset för föreställningen är i alla fall stort.

– Vi har redan sålt biljetter motsvarande en av de tre föreställningarna. Det tycker jag är bra, eftersom jämtar i allmänhet är ganska dåliga på att köpa förköp, säger producenten Eva Berge.

Hon är övertygad om att Trollflöjten på Arnljotlägden 13, 15 och 16 augusti kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga.

Ett uns av oro finns dock, och det gäller förstås vädret:

– Men i mitten av augusti brukar det vara stabilt så vi räknar med att det blir så även i år.

Mer läsning

Annons