Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Tro inte på opinionsmätningarna"

Drygt 800 000 svenskar är i dag beroende av sjukpenning, a-kassa eller socialbidrag för sin försörjning. Bara det faktumet borde bana väg för en säker valförlust för alliansen.

Alla tecken talar också för en klar rödgrön valseger. Men S-ledaren Stefan Löfven varnade för att tänka i sådana banor när han talade inför S-kongressen i Åre i helgen. Löfven uppmanade alla att betrakta Sverigedemokraterna som ett borgerligt parti, för i nio fall av tio röstar de med borgarna i riksdagen. Sett med sådana glasögon framstår opinionsläget som nästan jämnt.

"Tro inte på opinionsmätningarna. Flyttar vi över Sverigedemokraternas siffror till den borgerliga sidan har vi fortfarande ett försprång, men mycket mindre", sa han.

Det var ett brinnande tal som Stefan Löfven höll inför entusiastiska partikamrater. Han behövde bara nämna ordet "väckarklocka" så jublade åhörarna.

Hans redan klassiska tal i Almedalen om hur han önskar att alla ungdomar ska få vakna till en väckarklocka som ringer klockan 6 när det är becksvart ute, hälla i sig en kopp kaffe och traska iväg till en arbetsplats, har blivit en pr-succé för partiet. Allvaret bakom är att S lovar alla ungdomar praktik, jobb eller utbildning inom 90 dagar. Det är konkret och det är bra.

Jobbpolitiken är prio ett i den socialdemokratiska valkampanjen. I strategin för fler jobb ingår investeringar i bostäder och infrastruktur, inklusive fungerande bredband. Det är angelägna områden.

Antalet högskoleplatser ska utökas i hela landet. Till pensionärerna lovar Löfven ett reformerat pensionssystem med en broms som slår till när något speciellt har hänt med samhällsekonomin, inte "vart och vartannat år".

Sammantaget är det angelägna områden som man prioriterar. Det återstår att se hur stora satsningarna blir och hur de ska finansieras. Men tonläget är positivt. Allt pekar åt rätt håll.