Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tro inte att du får träffa en läkare

Det finns något som alla, med mycket få undantag kommer att behöva någon gång under sin livstid. Verkligen kommer att behöva. Inte sådär att man behöver en ny TV eller en båtmotor. Nej det handlar mycket mer om liv eller död. En dag måste vi träffa en doktor, en sådan där rätt välavlönad i vit rock, som i bästa fall kan tala om vad det beror på att man känner sig som en råtta.

Jag vet inte riktigt hur det fungerar här i länet, men landstinget har många järn i elden. De ska utbilda folk i afrikakunskap, det ska finnas strateger för mångfald (kanske borde försöka mångfaldiga läkarna), de ska lära ut hur man sköter getter. De ska se till att det finns teater i varenda bygdegård.

Jag är varken fackman eller politiker, men får man välja mellan att lära sig hur man mjölkar en get och en läkare kan det kanske vara så att det där med att träffa en doktor känns viktigare. Visserligen är ju getskötsel rätt populärt i länet. Men jag tror ändå inte att det där med goda ostar är lika viktigt som att få medicin när man mår pissigt.

Det känns inte riktigt konstruktivt att i alla lägen skylla på att anslagen inte räcker. Att staten inte tar sitt ansvar, vilket verkar vara den sköld som ledande politiker alltid försöker värja sig med. Vore det lite stake i de som bestämmer kanske det vore läge att någon gång rätta mun efter matsäcken. Det får de flesta av oss andra göra.

Tänk på landstinget som en familj, visserligen en gigantisk, men ändå. I min värld funkar det i alla fall så att man i första hand ser till att barnen får det nödvändiga. Jag tror inte riktigt på det där att man istället skaffar lite tavlor eller går en getkurs innan de grundläggande behoven är tillgodosedda.

Att vi har en åldrande och därmed allt dyrare befolkning borde ju vem som helst med lite sunt förnuft och en mobilapp kunna räkna ut. Vore kommunen lika oförutseende skulle knappast platserna i skolan räcka till.

Det var nån annons härom dagen i tidningen. Landstinget var avsändare och det mesta handlade om att man inte skulle förvänta sig något. Läkare, varken stafett eller en vanlig ska man tro man får träffa. En hälsocentral skulle bli sköterskecentral. Inget fel på sköterskor, men jag har för mig att ännu så länge får de inte ordinera medicin.

Självvård är ledordet. Det är klart. Att ta hand om sig själv är väl en sak när det gäller att mota en förkylning. Man tar ett par Alvedon, några klyftor vitlök, gurglar halsen med varmt saltvatten och kollar febern lite då och då.

De flesta klarar det utan läkarvetenskap. Men ibland räcker det inte.

Det kanske vore tryggare att vara get. De får säkert träffa en veterinär i landstingets regi.