Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsamma handarbetsträffar med ett behjärtansvärt syfte

/
 • Ingegerd Bengtsson har hållit på med att handarbeta i NBV:s cirkel i 25 år och Elsa Axelsson i två. Men båda finner lika stort nöje i träffarna, inte minst för den sociala aspekten.                                             Foto: Henrik Flygare
 • Den glada ormen är stoppad med strumpbyxor. Sådana fick cirkeldeltagarna förut hur mycket av som helst från gamla Vinetta.
 • Ingrid Didriksson bor i samma hus som NBV har sina lokaler så hon har nära till måndagsträffarna.

För 25 år sedan började Ingegerd Bengtsson med handarbetscirklar i NBV:s regi. Då skänktes de färdiga alstren till Gambia, sedan till Polen och S:t Petersburg. I dag går de till behövande barn och ungdomar i Estland och Lettland.

Annons

– Ja, här jobbar vi fem, medan tre är på grönbete, säger Ingegerd Bengtsson skämtsamt.

Förutom Ingegerd hittar vi runt bordet Elsa Axelsson, Siv Ekman, Ingegerd Nahlén och Ingrid Didriksson. Alla har varsitt pågående handarbete och det stora bordet är belamrat med färdiga alster.

Där finns mjuka leksaker, stickade koftor, sydda jackor, virkade trasmattor och vackra filtar och täcken i olika tekniker för att nu bara nämna något ur det rikhaltiga sortimentet. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser för vad som går att göra med materialet och absolut ingenting får förfaras! Från Parkskolan har de till exempel fått halvfärdiga jeansplagg och annat som eleverna inte har gjort färdigt och som har hamnat i någon låda.

– Och här finns ”knöpa”, säger Siv Ekman och pekar på allehanda restgarner och småbitar.

Något smått att knåpa med, tydde jag det till. Varje dag ny kunskap...

Mellan Ingegerd Bengtsson och Elsa Axelsson upptäcker jag LT:s båda lördagskorsord som ser ut att vara så gott som färdiglösta.

– De får inget kaffe förrän korsorden är klara, hotar Ingegerd.

Det är bortemot 14 lådor som är färdiga för avgång till behövande, men det hinner nog bli några lådor till, tror Ingegerd. Många av sakerna säljs även på loppmarknader och de pengarna går till exempel till hygienartiklar och annat nödvändigt.

– I de här två länderna kan det finnas mödrar i yngre tonåren och de har absolut ingenting till sina barn eller sig själva, säger Ingegerd Bengtsson bekymrat.

Hela gåvoprojektet går via missionsförsamlingen i Arvesund och chauffören som transporterar lådorna heter Arne Månsson.

– Han kör så fort han har möjlighet och tolv stora kartonger gick iväg i februari, berättar Ingegerd.

Förra torsdagen fick hon veta att det skulle komma en norsk bil med garn som var avsett för studiecirkeln. Det kom fem stora sopsäckar med de finaste garner och det var bara att sitta och sortera till mitt i natten! Hur någon i Norge kan känna till deras projekt vet inte Ingegerd.

– Men alla känner mig, säger hon och skrattar hjärtligt.

Nu är det en träff kvar, sedan skingras deltagarna över sommaren.

Damerna som redan är på ”grönbete” heter Barbro Rydberg, Anita Larsson och Eva Nyblom.

Mer läsning

Annons