Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsam söndagsvandring till Frösötornet med STF

/

Jämtland-Härjedalenkretsen av Svenska Turistföreningen ordnade en

söndagsvandring till Frösötornet den 11 oktober.

Annons

De flesta deltagarna tog sig upp via Gustafsbergsbacken denna vackra höstdag.

Några åkte buss runt Östberget och gick upp via Toppvägen och skogsstigen

till Frösötornet.

Redan 1887 erhöll STF ett markområde på Östberget, där ett enkelt utsiktstorn uppfördes och överlämnades till STF sommaren därpå. Servering kom senare. Ett nytt torn av trä byggdes 1929. Verksamheten utarrenderades till Alfred Wahlstedt och från 1948 till 1967 drevs det av sonen Torbjörn. STF överlät tornet till Frösö Köping men hösten -79 brann det ner. Frank Barthel vann arkitekttävlingen med det nuvarande tornet Jämt i Sikte.

Efter att ha njutit av utsikten från tornets inglasade topp var det dags för smörgås och varm dryck. Värdinnan Bibbi Landsten arrenderar och ordnar det mesta.

I år är det 100 år sedan Selma Lagerlöf fick nobelpriset i litteratur och därför passade det bra att läsa ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige-särskilt som det hon skrev om Jämtland började med hur vildgässen landade på Östberget:

”Det var tidig oktober när de kom dit på sin väg söderut. Pysslingen hade gömt sig högst upp i tornet och hörde hur turisterna beskrev utsikten. De såg alla kyrkorna och fjällen. Pojken hade också sett de färgrika bygderna och tänkte den där staden har då förstått att skaffa sig ett gott läge. Vildgässen hade fått ge sig iväg utan Nils Holgersson men korpen Bataki kom till undsättning och tog pojken på ryggen. Han flög ifatt Akka , Mårten Gåskarl och de andra vid Sonfjället i Härjedalen!”

Vi vandrade hemåt på elljusspåret och fick en sista utkik över Östersund innan vi gick längs stängslet och upplevde de häftiga bergsbranterna.

Nu planerar kommunen stora ombyggnader på Östberget - men korparna blir nog kvar!

Mer läsning

Annons