Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trivs vi bäst i öppna landskap?

Alla som delat rum med 15 kollegor vet att det ofta är roligare än att arbeta ensam i ett rum, men svårare att få något gjort. Trenden med öppna kontorslandskap fortsätter, trots det, att dra fram som en tsunami genom tjänstesamhället. Först revs väggarna. Nu försvinner skrivborden.

Företagen gick i bräschen. Myndigheterna följde efter. Nu hakar kommunerna på. Värmdö ligger i framkant med ett flexibelt kontor där inte ens kommundirektören Stellan Folkesson har en fast arbetsplats.

- Varje dag avslutas med en "clean desk", säger han till TT.

Det är mer än hundra år sedan de första öppna kontorslandskapen började komma i USA och Storbritannien. Att de kallades "trälhav" antydde att de inte var så populära i början. I Nordeuropa fördröjdes utvecklingen av medbestämmandelagar och fackföreningar. Men nu är motståndet krossat sedan länge. De vägglösa kontoren har blivit själva sinnebilden för en modern, flexibel arbetsplats där medarbetarna är vana vid snabba förändringar och konstant otrygghet.

Kontorslandskapens påskyndare brukar prata om interaktionen, de kreativa mötena och de raserade hierarkierna. Motståndarna klagar på ökad stress och höjd ljudnivå.

De ansvariga har nöjt sig med att hyres- och förvaltningskostnaderna gått ner kraftigt. Men det har funnits lite forskning på området. Nu börjar det komma studier som ifrågasätter om kontorslandskapen är någon särskilt bra affär egentligen.

En avhandling från högskolan i Gävle visar att störande prat kan sänka prestationsförmågan med uppåt tio procent hos vissa. Hur mycket produktiviteten sänks beror förstås på arbetsuppgifterna. En analys kräver mer koncentration än en faktura. Men sänkt arbetsförmåga blir snabbt en dålig affär. Om personalen på ett genomsnittligt företag med 110 anställda tappar två procent i produktivitet förlorar företaget en miljon om året, har forskarna räknat ut.

Mellanstora kontorslandskap för mellan 12 och 24 personer är sämst, konstateras i en doktorsavhandling från KTH. Personer som arbetar i sådana miljöer vittnar om sämre hälsa i form av trötthet, stress och sömnsvårigheter.

En dansk studie visar att personer med enskilda kontorsrum har färre sjukdagar än kollegor som sitter i kontorslandskap.

Men billigare blir det väl ändå? Nja, även om lokalytan kan krympas så kostar det att bygga de nya kontorslandskapen. Extrarum där det går att stänga in sig och mobil it-teknik så att alla kan koppla upp sig överallt är ett måste.

Kanske kommer nästa generation att se tillbaka på rivningshysterin under 2000-talets första hälft med förundran. "Tänk, de rev kontorsväggar helt utan urskiljning. Det har tagit tid att reparera den förödelsen. Men de visste väl inte bättre..."