Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Triss i norrländsk dödmetall

Tre säkra kort. Triss i norrländsk superkvalikativ dödsmetall. I morgon kommer dödgrävarna att ha fullt upp.

Metalleliten avverkar ett stenhårt inferno på Gamla tingshuset i helgen. Ett av banden är Sundsvallsbandet Syn:drom som bildades 2002 av trummisen Daniel Mikaelsson. LT fick ett snack med bandets frontfigur, Jonny Pettersson, som även deltar i det lokala grindprojektet Human Harvest och black/dödsmetall-bandet BoneGod. Han startade sin musikaliska bana i kängpunkbandet Total Tarmtömning.

Stämmer det att Synd:drom influeras av det polska bandet Behemoth & Vader?

- De polska death metal-banden sätter ribban lite högre och driver hela tiden sitt eget sound framåt. Standarden blir därför så hög att de banden som inte pressar sitt sound på samma vis går obemärkt förbi. Jag tror att det är en grej som de norrländska banden känner igen sig i.

Albumtiteln "With flesh unbound" låter säreget rå. Vad har den för innebörd?

– Den betyder att vi står fri från alla olika religioner som förpestar hela vår jord.

Hur ser dödsmetallens framtid ut?

– Det dyker upp nya riktigt bra band hela tiden framförallt lokalt. Man märker att standarden på demobanden som kommer i dag är högre än på länge. Och de etablerade banden går från klarhet till klarhet och växer sig starkare och större. Norrlandsmetall börjar få sin plats på kartan och med den höga kvaliteten kommer den att växa sig större.

– Tyvärr tror jag att skivorna försvinner och att marknaden kommer att ändra sig ganska mycket med all digitalisering. Vilket kan vara bra på ett vis men tråkigt för oss skivsamlare.

Har du något råd till de unga i länet?

– Starta inte ett band i tron om att bli rockstjärnor. Satsa på att hitta er egen stil och försök att höja ribban därifrån.

I början av september spelade Syn:drom i Sundsvall på Nordfest. Många i publiken blev besvikna eftersom de förväntat sig mer.

– Nordfest var långt ifrån vårt bästa framträdande. Med två sjuka medlemmar och några misstag så blev det inte den bästa spelningen. Men vi har rest oss och tagit tillvara på detta och raderat misstagen så att vi vid nästa spelning kommer att krossa. Det är alltid kul att spela på hemmaplan då ens vänner och bekanta har möjlighet att komma och supporta. Men att få spela för en helt ny publik gör alltid att man pressar sig själv lite extra för att visa vad vi går för.