Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trevlig resa med Marlene

Marlene Strand blev kritikernas älskling när hon förra året släppte debutsingeln "Bon voyage". Nu har hon en hyllad ep i bagaget och världen ligger för hennes fötter.

Det har varit en resa. Det är ett slitet uttryck, men i Marlene Strands fall passar det lite extra bra. Ett år har gått sedan hon släppte debutsingeln "Bon voyage", en låt som genast satte fart på en karriär som av eniga tyckare förutspås bli av det mer briljanta slaget.

– Det började bloggas, radio ringde och ville spela låten, skivbolag från hela världen hörde av sig. Det var helt sjukt. Jag laddade upp den och sedan åkte jag till landet för att ta det lugnt, men det var helt hysteriskt och jag var överväldigad, berättar Marlene och lägger handen över bröstet.

Musikalisk familj

Hon sippar på en blåbärssmoothie på ett café hemma på Södermalm i Stockholm. Termometern visar närmare trettio grader och efter intervjun ska hon packa inför en resa norrut i Sverige. För ett par veckor sedan kom hon hem från Los Angeles, där hon skrivit låtar och träffat branschfolk. Det är och har varit en intensiv tid för den nybakade popstjärnan. Åtta månader efter "Bon voyage" gav hon i våras ut ep:n "Indian summer", som även den hyllats av kritikerna.

– Det har gått jättebra! Men jag har ju inget att jämföra med. Allt är ett steg fram för mig, säger hon blygsamt.

För den stora massan är Marlene ändå ett nytt namn. Hon är uppvuxen i Huskvarna i en musikalisk familj där mormodern "spelar tolvsträngad gitarr i tid och otid", pappan är basist i ett coverband och mamman spelar piano och gitarr. Själv spelar hon piano sedan sjuårsåldern.

– Hela släkten stämmer upp i sång innan man ska äta, säger hon med ett skratt.

Satsa på drömmen

Musiken har alltid funnits där, men att bli artist har känts som en ouppnåelig dröm, berättar hon.

– Jag har tänkt att jag får ta min b-plan och sy. Bli kostymör.

Ett studiebesök på Göteborgsoperan fick henne att fantisera om hur hennes liv bakom kulisserna skulle se ut. Och bestämma sig för att satsa på a-planen i stället.

– Jag såg framför mig hur jag hade gjort den här jättefina klänningen och fick klä på henne, vem det nu var, innan hon skulle gå ut på scenen. Och sedan stod jag där. Och bara: "Va? Jag står kvar här, men jag skulle ju vara i klänningen själv?". Så då flyttade jag till Stockholm och satsade på det här.

Hon började likt så många andra som körsångerska bakom andra artister. Det ledde till att hon träffade producenter och låtskrivare och blev uppmuntrad att börja skriva eget.

– Jag vågade inte, för jag tänkte att det måste bli så himla bra. Jag ville vara bra från början, och det kan man ju inte vara, minns hon.

Festivaler

Men hon var bra. Så bra att hon fick kontrakt med ett musikförlag och började skriva åt artister runt om i världen. Japan, Korea, Storbritannien...

– Lite allt möjligt. Inget superstort, skyndar hon att tillägga.

Och så åt sig själv. Vilket varit planen hela tiden. Och där är vi nu.

I sommar kombinerar hon skrivande med konserter, bland annat på festivalerna Way Out West och Storsjöyran.

Målet är att nå till USA med den egna musiken. Och att skriva åt Rihanna. Men först vill hon "låsa in sig ett tag", kanske i en stuga i Dalarna:

– Jag tänker bara att jag ska skriva mer musik, satsa på att göra ett album. Det är min nästa plan.

Resan har bara börjat.

Marlene spelar på Yran 20.15 Stora dans

Therese Lindström/TT

therese.lindstrom@tt.se