Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trendbrott tidigast nästa höst – trots bättre konjuntur

Även om världskonjunkturen är på uppgång är detta ingenting som gynnar stolpfabriken i Kälarne.

Fabriken bygger en stor del av sin verksamhet på att producera stora stolpar för el- och teleledningar.

Under lågkonjunkturen avstannade handeln med stolpar på grund av att köparländernas infrastruktursatsningar både i oljeländerna, men även i Västeuropa, drogs ner, i vissa länder till en mycket låg nivå.

Nu pågår ute i världen förberedelser för nya satsningar, satsningar som fortfarande är på planeringsstadiet och som ännu inte gynnat fabrikerna.

Fabriken i Kälarne tvingades nyligen permittera fem av 46 anställda på grund av den iråkade relativa stiltjen.

– 2008 levererade vi 60 000 kubikmeter stora stolpar, 2009 50 000 kubikmeter och nu tyder det mesta på att vi hamnar på högst 40 000 kubikmeter 2010, säger fabrikens vd Leif Berglund.

– Vi ser ingen större förändring av trenden före hösten 2011, möjligen våren 2012.

Fabriken får i dag åter förfrågningar om offerter, men att göra affär med vissa länder innebär att landet betalar i förskott.

Denna rent säkerhetsrelatade affärsmetod leder till att fabriken producerar stolpar som läggs färdiga på hög och som inte levereras för förrän pengarna kommit.

I dagsläget ligger på fabriksområdet i Kälarne ett antal högar med stolpar i olika stadier och som sedan upp till ett halvår tillbaka väntar på pengar. Lagret har ett sammanlagt uppskattat värde av runt sex miljoner kronor.

– Kunderna är uteslutande statliga ministerier och det här är i de flesta fall stora kunder som vi måste vara rädda om.

Fabriken tillverkar även små stolpar att användas för stängsel, vingårdar och liknande, en produktion som inte är lika konjunkturkänslig som de stora stolparna.

Stolpfabriken i Kälarne beräknas i år omsätta runt 160 miljoner kronor.