Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott på Yran – färre borttappade prylar

/
  • I och med flytten till Fyrvalla har Östersundspolisen fått ett större hittegodsrum och ett extra förråd för skrymmande saker. Det hade man inte användning av under årets yra, då färre föremål än tidigare år lämnades in. Foto: Håkan Luthman
  • Helena Undrom på Östersunds-polisen tycker att första året med ett dagöppet polishus under Yranhelgen och möjligheten att kunna lämna in föremål direkt till patrullerande poliser på stan fungerade bra.

Yranveckan brukar vara synonymt med många borttappade prylar. Årets Storsjöyra innebar dock ett undantag.

– Vi har fått in mindre saker än vanligt till hittegodsavdelningen i år, säger Helena Undrom på Östersunds-polisen.

Annons

Mängder av människor och en hel del av dem en aning berusade.

Det innebär normalt sett en strid ström av allehanda ting till polisens hittegodsavdelning under yranveckan.

Enligt Helena Undrom, tillförordnad biträdande chef för verksamhetsstödet hos polisen i Östersund, har det varit lite mindre av den varan i år.

– Det är mycket folk i rörelse under Yran så det är mer ruljangs på hittegodsavdelningen den här veckan än andra veckor, ändå har vi fått in mindre föremål kring Yran i år än vad vi brukar få, säger hon.

– Men ibland väntar en del av krogarna på stråket med att lämna in de föremål som upphittats under veckan till någon dag efter att festivalen är över. Därför kan det hända att siffrorna ökar ytterligare lite under de närmaste dagarna.

Totalt har ungefär sextio föremål lämnats in under yrandagarna. Vanligast bland de inlämnade föremålen har ryggsäckar, plånböcker och bankomatkort varit – också det lite ovanligt.

– Normalt sett får vi in många mobiltelefoner, men det har inte varit så den här gången, säger Helena Undrom.

När polishuset tidigare låg i centrum hade polisen öppet till klockan 03 på nätterna i samband med Storsjöyran. I och med flytten upp till Fyrvallaområdet har man ändrat det och hade under årets Yranhelg istället dagöppet under lördagen och söndagen.

– Jag tror inte att den förändringen spelade någon roll för hur många som tog sig hit för att lämna in upphittat gods. Vi hade ett jämnt flöde av besökare hela helgen och vi anser att det var en bra lösning med de nya tiderna, säger Helena Undrom.

– Dessutom erbjöd vi i år möjligheten att lämna in föremål direkt till de poliser som befann sig i anslutning till Yranområdet, det tycker vi föll väl ut.

Mer läsning

Annons