Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre vargar avlivade sydväst om Rätan

Vargparet hade bildat revir i ett renbetesområde sydväst om Rätan.

Under onsdagen avlivades vargarna från helikopter, på beslut av länsstyrelsen. Ytterligare en varg avlivades väster om Börtnan under dagen.

Beslut om skyddsjakt på vargarna – en hona på 35 kilo och en hane på 45 kilo – togs den 4 december i år.
Vargparet hade bildat revir mitt i ett vinterbete för Tossåsens sameby. Innan avlivningsbeslutet hade länsstyrelsen analyserat DNA från vargarna som visade att paret inte var "genetiskt värdefulla" för vargstammen. En avgörande faktor i att vargarna inte fick fortsätta leva.

"Länsstyrelsen har sammantaget gjort bedömningen att det inte fanns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att förhindra att dessa vargar orsakade mer skador och ökad belastning på renskötseln", skriver länsstyrelsen om beslutet.
De båda vargarna sköts vid Klaxåsnybodarna drygt två mil öster om Vemhån.
Länsstyrelsen meddelade senare under onsdagen att ytterligare en varg hade avlivats i Bergs kommun:
"Den avlivade vargen var hanen i det revirmarkerande paret, som bildat revir väster om Svenstavik inom ett område som utgör ett viktigt vinterbetesområde för Tåssåsens sameby", skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.