Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre våldtäkter och ett gängslagsmål – men på det stora hela ganska lugnt

Tre våldtäkter, varav två försök och en fullbordad våldtäkt, har anmälts till polisen. Under den gångna helgen har sammanlagt ett 100-tal personer omhändertagits för berusning, varav cirka hälften var under 18 år.

– Det är lite oklart ännu men vi tror att det rör sig om två försök till våldtäkt och en fullbordad våldtäkt, säger Maria Könberg, polisens kommenderingschef under Yran.

Det är ännu inte helt klart när de misstänkta brotten begicks.

– Vi tror att ett var natten mellan torsdag och fredag ,och ett alternativt två ska ha skett natten mot söndag, säger Maria Könberg.

Omständigheterna kring anmälningarna är också oklara i nuläget. Samtliga ska ha skett i Östersund, men inte inne på Yranområdet eller Yrancampingen. Ingen person har gripits. Men enligt Maria Könberg har de en hel del uppgifter att gå vidare med i förundersökningen.

Ett 20-tal fall av misshandel har anmälts. Men det har inte varit några allvarliga incidenter.

Det mest omfattande var bråket på Yrancampingen på söndagsmorgonen.

– När vi fick in samtalet vid 06.30-tiden på söndagen sa inringaren att det var ett 20-tal personer som slogs med olika tillhyggen, säger Maria Könberg.

Tre personer fick uppsöka sjukhus till följd av gängbråket men det var ingen som skadades allvarligt. Fyra personer greps.

– Samtliga inblandade, både offer och gärningsmän kom utifrån. Man hade använt flaskor och campingutrusning, som tältpinnar för att slåss med. De tre som skadades fick hack i huvudena men det var inget allvarligt. Ärendet ska utredas vidare, säger Maria Könberg.

Eftersom tillhyggen fanns med i bilden rubriceras händelsen som grov misshandel.

En av de inblandade i bråket, som LT pratat med, säger att han gick in för att försöka bryta bråket när han insåg att en av hans vänner hade blivit påhoppad av ett antal andra personer.

– De hade järnrör, pinnar och flaskor, säger han, som var en av dem som fick vård på akuten efter ett sår i huvudet.

Ett 15-tal narkotikabrott har uppdagats under festivaldagarna. Men Maria Könberg tror att det var mer narkotikabruk som aldrig polisen upptäckte.

– Man gjorde det väldigt bra vi insläppen med visitationerna, mycket upptäcktes redan där vilket gjorde att det blev lugnare inne på området, säger Maria Könberg.

Det har anmälts sammanlagt 12 fickstölder från torsdag till söndag.

– Vi tror att en del av dessa också kan vara förluster, säger Maria Könberg.

Hennes sammanfattning av Yran, utifrån polisens synvinkel, är att det varit som det brukar vad gäller fylleri.

– Och på det stora hela var det en ganska lugn Yra. Vi hade det lite lugnare på fredagen än vad vi brukar, på torsdagen var det mer och på lördagen hade vi en hel del att göra, säger Maria könberg.

Men polisens styrka var halverad i förhållande till fjolåret.

– Hälften har semester så det är mycket för dem som jobbar.

Polisen hade fullt upp med efterdyningarna av festligheterna under söndagen och det kommer att fortsätta komma in anmälningar under söndag och början av veckan tror Maria Könberg.

Kustbevakningen fanns på plats på Storsjön under fredag och lördag. Ingen person togs för sjöfylleri. På lördagen genomfördes mellan 40 och 50 nykterhetskontroller bland båtförare.