Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre minuters ändring förkortar resan med flera timmar

När Agneta Funseth i Knivsta skulle beställa kollektiv transport till Gäddede fick hon ett helt orealistiskt förslag av SJ:s sökmotor. Hon hittade själv ett smidigare sätt att resa kollektivt, men där fattades tre minuter för att resan skulle räknas som anslutningstrafik. Nu ändrar Länstrafiken och öppnar upp anslutningen.

Annons

Agneta Funseth är bördig från Gäddede med bor i Knivsta. Under fyrtio års tid har hon besökt hemorten med jämna mellanrum, och hon konstaterar att det blivit allt svårare att utföra resan med kollektiva transportmedel. Droppen var när hon skulle beställa resan hem nu till semestern i juli:

– SJ:s biljettsystem på Internet angav att jag måste åka tåg från Knivsta klockan 01.00 på natten, till Gävle, där jag skulle vänta i tre timmar. Sedan över Sundsvall, där jag måste byta tåg. Så småningom skulle jag via Östersund nå Strömsund där jag kunde åka vidare till Gäddede 15.25. Hela resan skulle ta cirka sjutton timmar.

Agneta Funseth kontrollerade själv tidtabellerna och fann att det fanns ett smidigare sätt. Man kan ta tåget 6.30 från Knivsta, och via X 2000 och MittNabotåget ta sig till Östersund. Ankomsttiden blir då 13.28, och bussen till Strömsund avgår 13.35. Denna konstruktion av resan fanns dock inte med i SJ:s sökmotor. Orsaken visade sig vara att bussen 13.35 inte finns med som anslutningstrafik eftersom det skiljer endast sju minuter mellan tågets ankomst och bussens avgång. Reglerna säger att det ska vara tio minuter.

– Även om jag själv har hittat denna anslutning så är det viktigt att den finns registrerad som sådan. När man beställer hela resan så finns en garanti, till exempel om tåget skulle vara försenat.

Efter att Agneta Funseth kontaktat Länstrafiken och påtalat detta missförhållande så har de kontrollerat sina tidtabeller och funnit att hon har fog för sitt missnöje. De skriver i sitt svar att det kan vara värt besväret att öppna upp denna anslutning, och lovar att den ska finnas med som sökbar och säljbar från onsdag nästa vecka. Agneta Funseth är glad att hennes klagomål så snabbt har gett resultat.

– Jag vill ge en stor eloge till Länstrafiken för att de så snabbt har ordnat detta! Nu kan jag och andra resenärer från Stockholm och Uppsala åter få en normal reslängd upp till Gäddede.