Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre länders vinstoltheter

I dag handlar det om tre länder som verkligen kan stoltsera med sina vita viner. De länder jag syftar på är Tyskland, Österrike och Frankrike.

Den druva som vi finner med hög kvalitet är framför allt riesling. Det utmärkande för rieslingviner är att det har en hög syra med toner av gröna frukter, citrus och aprikoser. Ibland kan man även känna toner av petroleum och mineraler.

En druva som utgör drygt en tredje del av Österrikes vinodlingsarealer är grüner veltliner. Områderna Kamptal och Wachau som ligger i distriktet Niederösterreich finner man den högsta klassen på viner med den sistnämnda druvsorten. Ett grüner veltlin har relativt likartade egenskaper som en riesling, men är oftast något kryddigare och fetare i stilen.

Observera att de här fyra vinerna ligger i ett tillfälligt sortiment vilket innebär att det är en liten lansering med färre buteljer per sort. Det är tio tillfälliga lanseringar per år.

När de är slut så kommer det inte in mer på Systembolagets hyllor. Det bästa är att beställa hem vinerna till din Systembolagsbutik.

Vinerna är också lagringsbara vilket innebär att du kan lägga dem i källaren i ett par år för att få mer mognad och balans i smakerna.

NYHETER I DET TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

2011 Domaine Zind Humbrecht Heimbourg Riesling, Alsace, Frankrike

Betyg: 3

Motivering: Det här är helt klart en Riesling med högsta betyg. Doften är ren och fräsch med ananas, aprikos och röda äpplen. Smaken är fyllig, fräsch med en fruktsöt ton av aprikos i en lång balanserad smak. Jag kan förstå Robert Parkers (välkänd amerikansk vinjournalist) utlåtande om att vinmakaren Oliver Humbrecht är en av tio i topp i världen.

Ekologisk odlad

Druva: Riesling.

Passar till: En smakrik fisk- och skaldjursgryta.

Systembolagsnummer: 94008.

Storlek: 750 ml.

Pris: 201 kronor.

2012 Dönnhoff Riesling Trocken, Nahe, Tyskland

Betyg: 2

Motivering: Vinet är bra men man blir lite lurad för att doften stämmer inte överens med smaken. Doften är relativt stor med toner av friska röda äpplen och socker. Smaken är medelfyllig med en frisk och något spritsig ton av citrus.

Druva: Riesling.

Passar till: En traditionell pocherad vit fisk med vitvinssås och citron.

Systembolagsnummer: 99278.

Storlek: 750 ml.

Pris: 156 kronor.

2012 Schloss Gobelsburg Kammerner Gaisberg Riesling Erste Lage, Kamptal, Österrike

Betyg: 3

Motivering: Det här vinet stack ut i sin doft med ett påtagligt blommigt inslag av citrusfrukter. Smaken är fyllig med en hög syra och lång eftersmak av citrus och lime.

Druva: Riesling .

Passar till: En asiatisk fisk- och skaldjursgryta med chili, lime och koriander.

Systembolagsnummer: 97033.

Storlek: 750 ml.

Pris: 171 kronor.

2012 Schloss Gobelsburg Gobelsburger Steinsetz Grüner Veltliner, Kamptal, Österrike

Betyg: 2

Motivering: I smaken är det här vinet druvtypiskt med sina peppartoner och känsla av fetma. Doften är relativt liten med inslag av lime och smaken är nästan fyllig med en något spritsig ton samt peppar i en lång eftersmak mixat med citrus.

Druva: Grüner veltliner.

Passar till: En stekt fjällröding eller annan laxfisk med en krämig rotfruktsgratäng.

Systembolagsnummer: 96011.

Storlek: 750 ml.

Pris: 151 kronor.