Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre läkare i länet har klandrats på tre år

Tre läkare inom Jämtlands läns landsting har fått varningar eller erinran från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, på tre år.

Annons

Det visar statistik från HSAN som Kalla fakta i TV4 har tagit fram.

Under 2007 delades totalt 380 varningar och erinran mot läkare och annan legitimerad sjukvårdspersonal ut.

Under perioden 2005-2007 kom drygt 18 000 anmälningar in till HSAN. Drygt 1 000 av dem ledde till att någon fick en varning eller en erinran.

Så här ser det ut för läkarna i Jämtlands läns landsting.

2005. Varnas för att inte ha utrett en kvinnlig patients blodvärden, trots att det finns tecken på blod i avföringen. I stället ordineras järnrik kost. Vid ett senare besök beslutar läkaren att behandla patienten för magsår. Två år senare opereras hon akut vid sjukhuset i Östersund och de hittar en cancertumör i tjocktarmen.

2006. Får en erinran för att inte ha röntgat en äldre kvinna som brutit benet. Läkaren trodde att hon bara stukat foten och skickade hem henne efter att ha lagt på ett förband.

2006. Varnas för att ha skadat en 15-årig flickas hornhinna och orsakat att hon fått nedsatt syn när läkaren undersökte hennes öga med ett vasst föremål. Flickan trodde att hon hade en kontaktlins kvar i ögat, men ingen lins hittades.

Källa: tv4.se

Mer läsning

Annons