Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre glada laxar

Förr var lax lyxmat. I dag kan vi köpa frysta laxbitar på bensinmacken. För att överraska gäller det att tänka i nya banor. Som att lägga den gravade laxen i stekpannan, den varmrökta i en sallad och den färska på en ekplanka.

Få fiskar är lika användbara som just lax. Den trivs i alla tänkbara former och så här års är den vår mest uppskattade fisk på grillen. Som fisk betraktat har lax gjort en omvänd klassresa. Den började som festfisk serverad på det svenska smörgåsbordet; inkokt, gravad, varm- eller kallrökt, alla skulle finnas på det kompletta smörgåsbordet. Så kom våra grannar i väster på att lax kunde odlas och sedan har priset på lax sjunkit och konsumtionen ökat. Med ökad tillgång är det svårt att hålla lyxkänslan vid liv, men väljer man att bryta mot de vanliga reglerna kommer laxrätterna i alla fall att sticka ut.

Gravad lax serveras normalt kall. Här torkar vi av alla kryddrester och låter fisken dra i mjölk en stund före tillagning. Väl avtorkad skivas den och bräcks i minimalt med fett. Resultatet blir något helt annat än traditionell gravlax. Serverad med god pasta, senapskryddad hollandaisesås från egen spis och några krispiga sparrisar blir det en rätt som klarar både fest och vardag

Rökt lax delas upp i kallrökt och varmrökt. Den kallrökta är hårdare med mer utpräglad röksmak, medan fisken i vårt recept är varmrökt och därmed lösare i köttet. God som den är, men ännu godare i sällskap med salladsgrönsaker och en kyld ingefärsdressing. För att grönsakerna ska ges utrymme är smakrika sorter som ruccolasallad, rädisor och rödlök bra val.

Fiskplanka är inget nytt under solen. Ekplankor var länge förbehållet krogarna men i dag säljs de lite här och var. Före första användning bör de penslas med rapsolja och rostas av en stund i ugnen. Sedan är det fritt fram att spritsa på duchessemos, ett potatismos avsett för just ugnsrostning. Efter rostning läggs en stekt laxbit på plankan som tillsammans med grönsaker och en spännande svamppickels ger begreppet fiskplanka både ny smak och i viss mån nytt utseende.

Dan Strandqvist/TT