Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre generationer busschaufförer i familjen Owéns

Det här handlar om en av länets bussigaste familjer, Familjen Owén i Sörbygden i östligaste delen av Bräcke kommun. Sedan en tid tillbaka körs familjens bussar av tre generationer Owén.

Farfar Gösta, 75, började köra buss 1956, vid 21 års ålder, och köpte företaget 1962.

Göstas son Hasse, 49, började köra år sin far 1988, startade tillsammans med sambon Evy aktiebolag och köpte företaget 2003.

Hasses dotter Natalie, 24, Bräcke, skaffade nyligen busskort och har fått tagit över körningen på en av familjeföretagets linjer, den mellan Bräcke och Gimdalen, samt en del extrakörning och beställningstrafik.

Dessutom återfinns farmor Siw och Ewy i chaufförskaran.

Att bilda aktiebolag blev en nödvändighet eftersom Owéns tack vare KR Trafiks länstrafikentreprenad fick den samlade linjetrafiken i Bräcke kommun och tvingades köpa 14 bussar och anställa sju chaufförer.

LT rapporterade nyligen om hur KR Trafik förlorat länsentreprenaden till Centrala Buss i Östersund, vilket lett till att Owéns nu tvingats säga upp sin personal och sälja tolv bussar.

– Vi räknar med att det finns handlare som hjälper oss med avyttringen.

– Begagnade bussar hamnar ofta utomlands. De två återstående bussarna skall familjen behålla för användning i beställningstrafik och för insatstrafik när tågoperatörer drabbats av avbrott och tvingas köra passagerare med buss.

– Det har varit väldigt mycket sånt i vinter. Ett återstående företagsben att stå på har Hasse i form av två grus- och plogbilar och två hjullastare.

– Jag hade räknat med att vid det här laget vara igång med jobb för SCA/Statkrafts vindkraftsprojekt i Albacken, men nu är ju projektet överklagat och uppskjutet och man vet ju inte hur det ska gå.

– Det hade planerats en ombyggnad av den skamfilade vägen mellan Sörbygden och Albacken för vindkraftprojektet och nu finns det en risk att pengarna försvinner någon annanstans.