Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre gånger så höga nivåer i Långan

Vattennivåerna i våra älvar och vattendrag är höga men inte onormalt höga.

Men ha extra koll på nivåerna om du har fastighet i vissa områden, uppmanar vattenregleringsföretagen.

SMHI utfärdade under förra veckan en klass 1 varning för höga flöden i Jämtlands län. Vattenflödena i stora och medelstora vattendrag var höga. Den situationen förbättrades något under helgen men, klass 1 varningen gäller fortfarande. Det är framför allt Faxälven, Fjällsjöälven och Ångermanälven ovanför Vilhelmina som i huvudsak berörs.

I Jämtlands län håller Martin Göransson, vakthavande ingenjör på vattenregleringsföretagen, koll på vattennivåerna i Faxälven och Fjällsjöälven.

– Det är och har varit varningsnivåer i Faxälven men också Fjällsjöälven. Men vi har inte behövt öka på tappningen av vattnet än. Jag skulle nog säga att kulmen är nådd, säger han.

Under fredagen kallade länsstyrelsen till telefonkonferens med de mest berörda myndigheterna för att diskutera de höga vattenflödena i södra Norrland och för att förbereda sig på vad som kan behöva göras om mer regn kommer. Nivåerna i bland annat Hårkan och Långan har över tre gånger så höga flöden som det vanliga medianvärdet. I Långan uppmättes nivåerna till 77 kubikmeter per sekund den 22 september, högsta värdet tidigare år har varit 62. I Horkan låg nivåerna på 199 kubikmeter per sekund, och den högsta nivån tidigare har varit 128.

– Man ska inte stirra sig blind på de här siffrorna, framför allt inte medianvärdet. Höstflöde kommer varje år men inte på samma datum, därför blir medianvärdet lite missvisande, säger Per Andersson, vakthavande ingenjör på vattenregleringsföretagen.

Han berättar att flödena varit höga men att de nu börjar vända tillbaka.