Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre flugor i en enda smäll

Antalet svenskar över 75 år kommer att öka från dagens 8,5 procent till 11,5 procent på 15 år. Trycket på äldreomsorgen ökar, samtidigt som vi kan vänta stora pensionsavgångar i sektorn.

Ja, trycket är hårt redan i dag. Socialdemokraterna pekar på att 140 000 människor redan gått ner i arbetstid för att kunna hjälpa någon anhörig. De flesta som gör det är kvinnor.

Pensionsavgångarna – som ligger några år framöver – öppnar möjligheter att lösa ett av våra svåraste samhällsproblem – ungdomsarbetslösheten. Samtidigt blir det inte lätt att rekrytera till äldreomsorgen om dagens villkor ska gälla.

Socialdemokraterna gör nu sitt bästa för att lösa flera problem i en smäll. Dels ska villkoren i sektorn förbättras. Heltid ska vara norm och missbruket med delade turer ska bort avtalsvägen. Missbruket av tillfälliga anställningar ska bort lagstiftningsvägen.

Genom yrkesvux och gymnasieprogram som ger högskolebehörighet vill man locka fler till utbildningarna. Detta kommer att vara inslag i den 90-dagarsgaranti som införs efter valet för unga arbetslösa, om sossarna vinner.

Därtill vill man inrätta 20 000 traineeplatser där ungdomar med avtalsenlig lön upp till 75 procents av heltid, med möjlighet att utbilda sig till undersköterska på deltid. Det skulle när systemet är utbyggt ge de unga i Jämtlands län 300 platser.

Fler händer i vården alltså. Fler unga i jobb. Och bättre villkor för de äldre, som blir allt fler. För 2,8 miljarder kronor får vi ut något av de arbetslösa som i normalfallet inget hellre vill än att få ett jobb så att man kan försörja sig. Samtidigt får personalen i en sektor där arbetskraftsbrist väntar bättre villkor.

Jag misstänker att sossarna här har hittat en valvinnare.