Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre fastigheter förbereds för inflyttning

Åtminstone två privata företag är i slutfasen av att starta och driva asylboenden i Åsarna och Rätan.
Kommunala Bergs hyreshus är mitt uppe i en försäljning av ett flerfamiljshus och i Rätan finns 80 bäddar färdiga för Migrationsverket att använda.

I Åsarna och Rätan väntas tre nya boenden etableras inom de närmaste månaderna. Migrationsverket kommer att kunna placera uppskattningsvis närmare hundra asylsökande på de två orterna i samarbete med privata företagare.

– Vi har 80 bäddar men de är ännu inte besiktade av Migrationsverket så vi vet inte exakt hur många det blir i slutändan, säger Johan Karlsson som i samarbete med Ola Mackegårds företag Itor erbjudit Migrationsverket att hyra in sig i gamla hälsocentralen i centrala Rätan samt i gamla Rätansgården som senast hyrts ut till företag som byggt vindkraftsparken på Mullberget.

Samtidigt är Ola Mackegård i förhandling om att köpa Big Moose hotel i Åsarna, även det för att använda som asylboende.

– Där finns det 17 rum plus en lägenhet och andra utrymmen som går att utveckla, säger hotellets ägare Ove Olsson till Länstidningen.

Hotellet har varit till försäljning under en längre tid utan, men bara de senaste månaderna har flera intressenter plötsligt hört av sig, enligt Ove Olsson.

– Och jag har själv kontaktat Migrationsverket om att hyra ut det som asylboende utan att få något svar, men för 14 dagar sedan hörde de av sig och ville ha bilder.

Sedan mer än ett år tillbaka finns redan ett asylboende med ett 50-tal flyktingar i ett kommunalägt flerfamiljshus i centrala Åsarna, den fastigheten är nu också på väg att säljas till det Köpingsbaserade företaget Palatinen.

– Det som saknas är en besiktning av fastigheten innan den affären är färdig. Där hyr vi ut lägenheter på vanliga kontrakt som från början var tänkt för asylsökande familjer, säger Bergsbostäders vd Hans Green.

Men det är i Rätan som det först väntas dyka upp nya flyktingar.

– Ansökan som är godkänd gäller 80 bäddar men de har inte varit här och godkänt anläggningen än, det är först då vi får se hur många av dem som godkänns, säger Johan Karlsson.

Att privata företag erbjuder olika asylboendelösningar anses i många fall bero på att det kan finnas pengar att tjäna på att hyra ut rum till Migrationsverket. Bland annat den välkända entreprenören Bert Karlsson från Skara har etablerat ett flertal asylboenden runt om i Sverige.

I en granskning som tidningen Dagens samhälle gjorde i början av 2014 uppges att Migrationsverket i snitt betalar en hyra på 190 kronor per person och dygn enbart för boende och 320 kronor om tre mål mat ingår.

Om det efter Migrationsverkets besiktning visar sig att anläggningarna i Rätan bara skulle godkänns för 50 platser skulle det innebära en hyresintäkt på 285 000 per månad för gamla hälsocentralen och gamla Rätansgården. Med tre mål mat inräknat skulle utbetalningen från Migrationsverket kunna bli omkring 480 000 kronor per månad.

Vad är syftet med att ni vill starta de här boendena, är det för att det finns pengar att tjäna?

– Nej jag vet inte vad jag säga om det, i Rätan har vi ju lokalerna och här har vi haft vindkraftarbetare som boende och nu när de försvinner så finns ju lokalerna och behovet (av asylboenden) är enormt, det räcker med att gå in på Migrationsverkets hemsida så ser man det, säger Johan Karlsson.

– Förhoppningsvis kanske några stannar kvar här också om de får asyl.