Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre ekobönder i samma by

När entusiastiska ekobönder i byn Kälen, Krokom och två lantbrukskonsulenter, Agneta Andersson och Hanna Appelros från Östersund, möts för att stämma av teori och praktik, då kan den intresserade lyssnaren bara njuta av allt som diskuteras.

Exempelvis efter en genomgång av Lögdbergs foderblandare och besök i ladugården, där Gunnar Lögdberg berättade hur han har korsat mjölksimental med svensk rödbrokig (SRB) och fått fram avkommor som mjölkar något mera än SRB.

Med det i bakhuvudet blev det besiktning av en ettårs- och en fyraårsvall som sedan betats. Även den mindre påläste kunde se skillnaden som framgår av fotot, det är inte alltid grönare på andra sidan hagen. Med förra sommarens torka var vallarna bra och då kom genast tankarna på utsädet.

Timotej, som är den absolut viktigaste baljväxten som är smaklig, har högt energiinnehåll och ger hög avkastning. Timotejfröet är litet och fordrar grund sådd och är känslig för tramp och körskador. Ängssvingel, vårt härdigaste återväxtgräs, tål många skördar och avbetningar, bra smaklighet utan att återväxten bildar vippa. Rödklöver är en viktig baljväxt, med högt proteininnehåll, bra fiberkvalitet med måttligt energivärde. Vitklöver har högt proteininnehåll, är energirik och smaklig. Den tål många skördar eller betningar, men är torkkänsligare än rödklöver. Alla fyra kravgodkända ekobönder använder vallfröblandningar med de fyra sorterna.

Med denna kunskap kände Kälens ekobönder och Brynjegårdsbonden sig nöjda trots 2018 års torka.

Dagens värdinna, Karin Eriksson, dukade sedan upp bröd med goda ostar från den egna gårdens mjölkkor och getter. Gårdens produktion är kravmärkt och har namnet Ost och Bryggstubua.

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel