Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre döms i boplundringsmålet

De tre männen stal tusentals ägg i Stekenjokk under flera år.
Nu döms de i Ångermanlands tingsrätt.

På fredagen kom domen i Ångermanlands tingsrätt mot de tre personer som åtalats för att ha plundrat fridlysta ägg i Stekenjokksområdet

De döms för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott, grovt jakthäleri och medhjälp till grovt jaktbrott.

Huvudmannen döms till ett års fängelse. De andra två döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 41 400 kronor respektive villkorlig dom och dagsböter på 11 900 kronor.

Åtalet mot männen gällde plundring under flera år. Tingsrätten skriver i en kommentar att man funnit männen skyldiga till de äggplundringar där åklagare Stig Andersson med olika slags stödbevisning som foton och anteckningar har kunnat bevisa jaktbrott.

"I de fall där åklagaren inte har kunnat visa att ägg eller annat hittats har tingsrätten frikänt de åtalade", skriver tingsrätten.

I ett par fall anser tingsrätten också att det är bevisat att de tre männen stört ruvande fåglar. Därför döms de även för artskyddsbrott.

På grund av att det hela pågick under så lång tid – mellan 2003 och 2010 – bedömer tingsrätten brotten som grova.