Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre års fängelse för barnvåldtäkt

Tre års fängelse och 150 000 i skadestånd. Det blev domen för den man i 60-årsåldern som under tre och ett halvt år utsatte en liten flicka för grov barnvåldtäkt.

Annons

Det var i somras fallet rullades upp och den 60-åriga mannen i norra delen av länet greps misstänkt för grov barnvåldtäkt mot en i dag 10-årig flicka.

Mannen var närstående till flickan, vilket gjorde att åklagaren betecknade brottet som grovt eftersom flickan hyste tillit till honom.

Vid olika tillfällen under tre och ett halvt års tid pekade åklagaren på grova händelser som mannen utsatt flickan för då hon varit på besök hos honom.

I domen från Östersunds tingsrätt framgår att flickan egentligen redan för sex år sedan berättat för anhöriga att något hänt henne. Och redan när hon gick i ettan eller tvåan har hon sagt till en av sina bästisar att mannen gjort något ”tråkigt” med henne. Dessa händelser kan inte utredas men hjälper i sig till att ge flickan ett trovärdigt intryck, menar rätten.

De händelser som åklagaren tar upp är bland annat en natt i somras då mannen har fört in ett eller flera fingrar i flickans underliv och rört dem fram och tillbaka på ett varaktigt sätt. Vid samma tillfälle har han berört flickans kind med sin penis.

Förutom den detaljerade återberättelse flickan gett av natten i somras styrker även ett rättsintyg över skador i flickans underliv att det brottet har skett. Därtill vittnar även anhöriga om att flickan varit i en särskild sinnesstämning vid tidpunkten efter brottet.

Men även vid flera andra tillfällen anser rätten att mannen utnyttjat henne sexuellt, antingen på det sätt som skedde i somras eller genom att han berört henne på ett sätt som är att betrakta som sexuellt utnyttjande.

Flickan har bland annat berättat att hon börjat ta till metoder för att slippa mannens närmanden. Hon hade bland annat skärp innanför byxorna som hon drog åt hårt för att han inte skulle få in handen i hennes byxor.

Flera av dessa händelser ska ha skett då mannen tagit med flickan på traktorturer eller turer med skoter eller fyrhjuling.

Den 60-årige mannen har nekat till alla anklagelser utom en då han ska ha berört flickans rygg, rumpa och ben.

Men en enig rätt bedömer de olika händelserna som grov våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt utnyttjande. Mannen döms också att betala 150 000 i skadestånd till flickan.

Mer läsning

Annons