Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre år efter Crypto: Parasiten ger fortfarande men

Jari Hiltula, chef Miljö och Hälsa, anser att man från kommunens håll i efterhand visade sig vara väl rustad vid krisen som uppstod, samtidigt som misstag gjordes. Idag har kommunens vattenberedskap skärpts och flera förändringar är på gång.

Tre månader efter att Östersunds kommun gick till allmänheten att kranvattnet måste kokas på grund av en parasit, skulle det visa sig att över hälften av alla kommuninnevånare, runt 27 000 personer, hade drabbats av det som beskrivs som landets största vattenburna utbrott någonsin.

– Det blev en väckarklocka för oss och hela Sverige, säger Östersunds miljöchef Jari Hiltula.

LT träffar Jari Hiltula i hans rum på kommunhuset. Han är tillbaka efter en resa till Gävle där han talat om biologiska hot och där han i egenskap av miljöchef delat med sig av om sina erfarenheter från parasitens utbrott.

I efterhand anser han att det var tack vare kommunens robusta organisation och öppenhet till kommuninnevånarna som gjorde att man trots allt kunde lösa krisen relativt snabbt. Jari Hiltula anser också att det finns ett ökat självförtroende i organisationen när det gäller att hantera risker och att de fått beröm för sin transparens från flera håll i världen.

– Men vi skulle ha gått ut med tryckt information i media tidigt, vi missade många tidningsläsare.

Tre år efter parasitutbrottet har kommunens vattenberedskap skärpts.

– Politikerna i Östersund har klubbat igenom förslag på åtgärder för att säkra vårt dricksvatten och kvaliteten i sjöar och vattendrag i framtiden med tanke på tillexempel ett varmare klimat. Med varmare vatten kommer vattnet säkerligen att bli grumligare och därför behöver dricksvattenverk byggas om.

Jari Hiltula berättar också att Östersunds kommun har utarbetat ett paket av frågor och svar vid krishantering som andra kommuner tar del av.

– Sen har vi krävt ett förtydligande av lagstiftnigen av Livsmedelsverket hur man ska verifiera bra dricksvatten. Vi tycker att lagstiftningen är för otydlig. Då blir det en tolkningsfråga för respektive vattenleverantör och tillsynsmyndighet att bedöma. Därför ska lagstiftningen vara tydlig vilken reningsnivå som ska finnas och hur man bevisar detta.

Hur mår Storsjöns vatten idag?

– Vattnet har den fina kvalitet som vi förväntar oss.

Har ni gjort några förändringar vid kontrollerna av vattnet?

– Ja, det att vi fortsätter att ta kryptoprover och vi har inte hittat något. Men framför allt har egenkontrollen hos Vatten Östersund förändrats.

Har ni nu fått reda på varifrån felet härstammade?

– Nej, men vi vet med stor sannolikhet att det var avloppsvatten från felkopplade fastigheter eller avloppsvatten som bräddats till Storsjön.

Skulle det kunna hända igen?

– Det kan inte hända igen med samma förutsättningar.