Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre Älvars Land – en dokumentärfilm om Litsbygden

Under onsdagen hade dokumentärfilmen "Tre Älvars Land" om Lit och området som en gång var Lits kommun smygpremiär på Bio Regina i Östersund. En modern uppföljare till filmen som gjordes om området för 50 år sedan.

Under ett och ett halvt år har Ingrid Wigur och Henrik Perälä på beställning av Lits Hembygdsförening arbetat med dokumentärfilmen som är en uppföljare till en film som gjordes om Litsbygden för 50 år sedan.

– Filmen har visats mycket och hembygdsföreningen ville ha en dokumentär om livet i Lit idag, säger Ingrid Wigur som även är verksam inom Tantiloop Film.

Både Ingrid Wigur och Henrik Perälä är bosatta i Lit. Men filmen handlar inte bara om samhället Lit utan om det som en gång var Lits kommun och därför har den fått namnet "Tre Älvars Land".

– Det har väldigt roligt. Vi har filmat mycket och åkt runt till olika platser inom det som varit Lits kommun. Men det har varit svårt att välja ut vilka personligheter och platser som ska vara med, säger Ingrid Wigur.

Totalt 17 timmar film har de spelat in som nu redigerats ner till 57 minuter. Ingrid Wigur är nöjd med resultat och berättar att responsen var positiv under smygpremiären.

– En kortversion av filmen kommer så småningom som kan användas under mässor och liknande som reklam för bygden, säger Ingrid Wigur.

I "Tre Älvars Land" får vi se olika platser, följa med på olika evenemang och möta olika personligheter från bygden och den andra september klockan 19 har filmen premiär i aulan i Lit.